Jan Jůn: Postoje Británie a dalších demokracií vůči ruské okupaci Krymu přiostřují

15.03.2014 13:31

Postoje Britů vůči ruské okupaci Krymu a pokračujícím hrozbám Ukrajině znovu po několikadenním útlumu přiostřují.

Jan Jůn: Postoje Británie a dalších demokracií vůči ruské okupaci Krymu přiostřují
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Poté, co se mohlo zdát, že hlavními tématy uplynulých několika dní byly ochrana práv žen a obavy z čínského zadlužování, některá britská média přinesla už opět na předních místech zpravodajství nezvykle tvrdé prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové v Bundestagu, že Rusko čeká katastrofa podobně jako Ukrajinu, pokud Moskva bude pokračovat v nastoupeném kurzu, což poněkud zmírnila jen opatrná kritika Ruska českým premiérem na návštěvě v Berlíně. 

Stejně tak britská média zaznamenala prohlášení ukrajinského prozatímního premiéra Arsenije Jaceňuka v OSN, kde po jednáních s prezidentem Obamou zdůraznil, že Ukrajina je obětí ruské agrese a že v 21. století je prostě nepředstavitelné řešit spory silou zbraní. Ještě prominentnějšímu mediálnímu pokrytí se těší během dneška londýnská jednání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s ruským protějškem Sergejem Lavrovem – poslední před tzv. „referendem“ na Krymu o připojení k Rusku pod ruskými bodáky -- jak zdůraznilo například zpravodajství rozhlasu BBC a současně se zmínilo i o ruských manévrech u ukrajinských hranic a o vyslání ruských stíhaček do Běloruska. 

Obnovená britská mediální pozornost dění kolem Ukrajiny ukazuje nyní, že jim došlo, jak výjimečně vážná situace nastala a že tedy nebylo a není možné setrvávat dál u prvotní naivní naděje, že se „vše nějak urovná“, Putin ustoupí a ruští oligarchové budou dál pomáhat oživovat britskou ekonomiku investicemi v londýnských nemovitostech a na finančních trzích v City. Britové si – podobně jako celá Evropská unie i další země světového demokratického společenství – zřejmě nyní konečně uvědomují, nevypočítatelnost ruského partnera i nutnost další diverzifikace importu ropy, plynu i metalurgických výrobků. 

Experti naznačují, že premiér David Cameron se už nebude moci omezovat na velmi pečlivě volená slova nepříliš tvrdé kritiky Ruska v naději, že možná nejde o předehru k další ruské teritoriální expanzi, ale bude dnes po jednáních s Kerrym – který slibuje Rusku „velmi závažnou sérii kroků v pondělí“ – nucen přitvrdit právě ve stylu Angely Merkelové. V britské debatě nyní zaznívají stále pesimističtější tóny ohledně možného dalšího vývoje vztahů s Ruskem, neboť prý okupace Krymu musela být připravena předem, a že se tedy nezadržitelná obnova Stalinovy říše stává skutečností a že ani tak nejde o samotnou Ukrajinu, rozporuplnou nesourodost jejího nového vedení a nebezpečné anarchistické praktiky jedné ze skupin z Majdanu, což jistě zkorigují volby. 

Někteří britští experti ovšem s jistou nadějí dodávají, že Putin učinil okupací Krymu fatální chybu. Pokud se totiž Západ nyní odvrátí od včleňování Ruska do světového obchodu a od ruského plynu a ropy, Moskva ztratí příliv financí a její nediverzifikovaná ekonomika postupně upadne a ztratí sílu a vliv ve světě – o budování novodobé Ruské říše ani nemluvě. Klíčovým nyní bude, aby se demokratický svět Putinovi mnohem rezolutněji a jednotně postavil. Jinak se bude Stalin z hrobu dál usmívat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…