Jan Kavan: Historicky první levicový 1. máj

30.04.2022 10:00 | Ze sítí

V neděli na náměstí Míru v Praze v 15 hodin si svátek práce připomenou zástupci levicových stran a uskupení napříč českým levicovým spektrem. Tato akce je zcela unikátní a ojedinělá, neboť poprvé od roku 1989 vystoupí na společné akci nejvyšší představitelé KSČM a ČSSD a dalších levicových uskupení. I v meziválečném období byla spolupráce levicových stran dost vzácná, s výjimkou protifašistické fronty koncem 30. let.

Jan Kavan: Historicky první levicový 1. máj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

Mezi hlavní témata bude patřit zdražování od potravin až po pohonné hmoty, špatně dostupné bydlení, mafiánské praktiky některých pracovních agentur i nečinnost pravicové vlády.  Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná se soustředí na sociální aspekty současné krize a místopředsedkyně ČSSD Daniela Ostrá pohovoří o zvyšujících se nákladech na život, cenách potravin, zmražení platů a chudnutí obyvatel. Předseda seniorů ČSSD Jan Prokeš připomene problémy seniorů a mezigeneračních vztahů, neexistenci Zákona o seniorech a zmíní i důvody, proč se Andreji Babišovi podařilo zlákat seniory k volební podpoře ANO. Zástupkyně strany Levice Martina Veverková se bude zabývat nedostupností důstojného bydlení a předseda mladých sociálních demokratů Lukáš Ulrych zkritizuje daňovou nespravedlnost. Mluvčí SPaSu a bývalý ministr zahraničí Jan Kavan chce mj. zdůraznit naléhavou potřebu příměří na Ukrajině a uzavření mírové dohody. Z levice budou chybět jedině zástupci Zelených.

Vzácnou dohodu uspořádat společnou akci umožnila Výzva celé české levici, která se v 15 bodech pokusila zformulovat společný jmenovatel programů většiny levicových subjektů. Koncem loňského roku ji předložilo Společenství práce a solidarity (SPaS) a sociálně demokratičtí senioři (SDS). Pokud bude toto setkání s občany úspěšné, tak je možné očekávat další sbližování levicových subjektů a větší vzájemnou spolupráci. 

Pravici se před volbami podařilo jejich vzájemné rozpory a odlišnosti překlenout. Díky tomu tu dnes vládne poměrně asociální vláda. Nastal nejvyšší čas, aby se levice účinně zastala práv pracujících občanů a ve výzkumech veřejného mínění se odrazila ode dna. 

Po vystoupení sedmi řečníků se uskuteční debata francouzských výzkumníků z tzv. Dlouhých pochodů, kteří se zabývají postavením pracovníků v globalizovaných továrnách jako je Foxcon nebo Amazon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.