Jan Klusáček: Dvojrole Martina Stropnického

24.10.2014 9:30

Případ Martina Stropnického vystupujícího v primitivní protiarmádní agitce je nejlepším důkazem pro to, že kombinace herce a politika není úplně šťastná.

Jan Klusáček: Dvojrole Martina Stropnického
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Stropnického obhájci si budou klepat na čelo a s groteskním přeháněním se ptát, zda kdyby hrál vraha místo neohroženého policisty, požaduje Jana Černochová, která Stropnického v Poslanecké sněmovně kritizovala, jeho neprodlenou inkarceraci i v reálném životě. Jenže takhle jednoduché to zase není…

Osmý díl čtvrté řady Kriminálky Anděl se točí kolem trestné činnosti profesionálních vojáků Armády České Republiky, kteří odjíždějí na misi do Afghánistánu. Vojáci tu kšeftují s drogami a navzájem se vraždí. Jistě, rozumný divák pochopí rozdíl mezi seriálem a realitou, ale… Copak Ladislava Chudíka ještě mnoho let po konci natáčení Nemocnice na kraji města neoslovovali na ulici lidé se žádostí o radu v různých ortopedických problémech? Budiž, jistě nelze zakazovat televizi Nova, aby natáčela pitomé seriály, které v nemálo divácích vzbudí pochybnosti o morálce našich vojáků. Je však doopravdy nutné, aby v nich vystupoval ministr obrany? Je v pořádku, že takové natáčení podporuje i AČR (minimálně zapůjčením některých rekvizit a natáčecích prostorů)?

Martin Stropnický se z natáčení tohoto seriálu v kontextu svého politického působení více méně stáhnul, dle scénáře „přešel na policejní prezidium“. Jistě by nebyl scénáristický problém, aby i v tomto díle vraždu vyšetřoval seriálový tým. Jenže to by nebyla taková legrace a kontroverze, jako když ji bude vyšetřovat sám ministr obrany. Stropnický, kdyby měl trochu kinderstube (a méně hamižnosti – jistě netočil zadarmo), nepochybně mohl odmítnout a produkce by si s tím poradila. Podivný je nejen fakt, že v tomto díle vystupoval, ale hlavně skutečnost, že mu na tom nepřijde vůbec nic špatného.

Nikdo Stropnickému nevyčítá, v jakých filmech, seriálech a divadelních hrách vystupoval, než se rozhodl vydat na politickou dráhu. Jakmile se však jednou stal politikem, dokonce ministrem a navíc ministrem obrany, měl by mít dost smyslu pro to, co se patří, a respektu vůči svým podřízeným, aby se neúčastnil podobných nesmyslných hrátek.

Armáda je zvláštní prostředí. Aby byl člověk dobrým vojákem, musí mít nejen schopnosti a znalosti, ale také určité morální předpoklady a zejména musí být srdcař (nikdo jiný by to za ty peníze ostatně ani nedělal). Je to prostředí, v němž slova jako vlastenectví, odvaha, hrdost a čest nejsou prázdným klišé. Možná, že kdyby herec přivydělávající si jako ministr průmyslu a obchodu vyšetřoval trestnou činnost v Czechinvestu, bylo by to celkem vtipné, i když dozajista nedůstojné. Když však lidé, kteří nasazují své životy na misích (a pozůstalí po mrtvých vojácích z Afghánistánu) vidí svého ministra, jak za nemálo peněz v televizi říká: „…nějaká mezinárodní pověst a rotace Afghánistánu je mi ukradená!“, nejspíš (mohu-li soudit podle reakcí na sociálních sítích) jim to tak vtipné nepřijde.

Doufejme, že ti, kdo píšou Stropnickému scénář pro jeho roli ministra, budou rozumnější než scénáristé z Novy. Zatím se tedy také příliš nepředvedli…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.