Jan Kubata: Nálada mezi exportéry z řad malých a středních podniků zůstává pozitivní

07.12.2021 21:37 | Komentář

Navzdory aktuálním exportním datům, ovlivněným odstávkami v automotive segmentu, zůstává nálada mezi českými exportéry z řad malých a středních podniků pozitivní. Nebál bych se to popsat jako odhodlanost bojovat o nové trhy. Exportéři mají zájem především účastnit se zahraničních veletrhů a hledat tam nové obchodní partnery.

Jan Kubata: Nálada mezi exportéry z řad malých a středních podniků zůstává pozitivní
Foto: CzechTrade
Popisek: Jan Kubata, ředitel sekce služeb pro exportéry

Pokud porovnáváme současnou situaci s „před-covidovým“ obdobím, tak se začínají objevovat a oslovují nás i nové malé a středně velké společnosti, které se rozhodly přepracovat svoji obchodní strategii a vyrazit do zahraničí. Nejedná se zpravidla o tradiční průmysl, ale spíše o tzv. novou ekonomiku – služby, start-upy a chytrá řešení. Právě v tomto odvětví inovativních řešení letos registrujeme v porovnání s před-pandemickými roky 2019 a 2018 dvoj, respektive trojnásobně vysoký počet firem, které s námi při svých exportních snaženích spolupracují.

Řada firem využívá možnost přidat se k některé z Exportních aliancí, které jim vstup na nové trhy díky úsporám například v nákladech na dopravu výrazně usnadňují. Jedním z příkladů je aliance Elements for Smart City, která měla minulý týden řadu úspěšných jednání na veletrhu Planet Budapest v Maďarsku.

Největší zájem je ze strany českých vývozců o evropské trhy, ale výjimkou nejsou ani zámořské destinace – Jižní a Střední Amerika nebo Blízký východ. Například v listopadu začala společnost Bohemia Sekt vyvážet do Mexika, a její šumivá vína jsou již dnes k dispozici v tamních obchodech.

Jan Kubata
ředitel sekce služeb pro exportéry v agentuře CzechTrade

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…