Jan Lepič: Skončil další pokus, jak zlikvidovat premiéra Babiše

24.11.2018 21:19

Přesně jak jsem předpokládal, a před několika dny uvedl ve svém příspěvku, opozice v Poslanecké sněmovně zinscenoval velké divadlo o „trestně stíhaném premiérovi“, na kterém nenechala nit suchou.

Jan Lepič: Skončil další pokus, jak zlikvidovat premiéra Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na Václavském náměstí za demisi premiéra Andreje Babiše

Důvodem  byla zmanipulovaná reportáž dua Slonková – Kubík zveřejněná 11.11. 2018 večer na televizi Seznam.cz. Druhý den se všichni opoziční  politici, jako jeden muž, postavili před kamery televizí a pobouřeni  tou hrůzou, kterou jistě všichni bedlivě předešlý večer sledovali,  volali po odvolání vlády premiéra Andreje Babiše. Okamžitě požádali o svolání mimořádné schůze, kde se projedná vyslovení  nedůvěry  vládě. Z rychlosti jejich jednání se nabízí domněnka, že vše bylo předem dohodnuto a o zveřejnění reportáže a jejím obsahu předem věděli.

Přitom ve  zmanipulované reportáži nezaznělo naprosto nic nového.  Paní Slonková již 30.5.2018 zveřejnila na NEOVLIVNÍ.cz článek, který se věnoval vyšetřování policie o údajnému únosu Babiše juniora na Krym. Policie po prošetření celou kauzu odložila, protože se  neprokázal  žádný trestný čin. Proč tedy ten obrovský údiv a zděšení politiků z reportáže, zveřejněné o půl roku později?  Jaké tedy nové „zásadní důkazy“ v kauze „Čapí hnízdo“?

A teď pár slov ke zdravotnímu stavu Babiše mladšího a věrohodnosti jeho výpovědím v reportáži.  O zřejmě prvním větším ataku nemoci  vypovídá  naprosto jasně Usnesení okresního soudu v Havlíčkově Brodě ze dne 21 července 2015, podepsané   JUDr, Josefem Uchytilem, samosoudcem a zveřejněném na Parlamentních listech v minulých dnech.  Nechci rozebírat podrobnosti, protože je to velmi citlivá osobní věc Babišovi rodiny. To nechám na „novinářích“ typu paní Slonkové. Po léčení v Ústavu duševního zdraví v Praze začal spolu s panem Protopopovem pracovat nejprve v jeho firmě, od ledna 2016 v Agrofertu, kde dělal kurýra.  Pan Protopopov  mu v podstatě dělal asistenta a společníka. Svoji anabázi a výjezdy do ciziny jasně a přehledně popsal v Právu v reportáži pořízené 15.11.2018 redaktory Rovenským a Vaculíkem.  Jeho popis chování Babiše mladšího považuji za velice věrohodný. Sám mám totiž osobní zkušenost  co schizofrenie s člověkem udělá. V šedesátých letech jí onemocněla moje matka, a dobře si pamatuji, co jsem si s ní užil.

Kauza „Čapí hnízdo“  zajímala média již delší dobu, nejméně od  roku 2015, kdy udavači splnili svou „občanskou povinnost“ a podali na policii trestní oznámení. Babiš potom vysvětloval situaci kolem „Čapího hnízda“ v Polanecké sněmovně 23. března 2016. Zde uvedl,  že v inkriminované  době ( v roce 2008, tedy před osmi lety! ) vlastnily akcie jeho dospělé děti Andrej, Monika a Martin Herodes, bratr Babišovi partnerky.  Tehdy se tedy kauza začala týkat i rodinných příslušníků pana Babiše.  Je tedy jasné, že musel být Andrej Babiš mladší v té době  naprosto v pořádku. Létal jako pilot civilních letadel a musel proto jasně vědět, co podepisuje. Pokud v reportáži tvrdí, že neví co podepisoval, svědčí  to o tom, že je skutečně nemocný. Nebo se jen, jako každý obviněný,  snaží zbavit podezření.

Přesto na všech uvedených lžích a fabulacích postavila opozice svoji snahu vyslovit vládě nedůvěru. Má na to samozřejmě právo. Jako důvod si může vymyslet cokoliv. Samozřejmě neuspěla, ale sedm hodin trvající řečnický maraton byl přece jen k něčemu. Především ukázal naprostou argumentační ubohost projevů řady politiků, kteří zastupují občany v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Začalo to již úvodním projevem pana profesora Fialy, předsedy ODS . Nezapřel svoji dlouhodobou zkušenost z akademického prostředí a jeho nevýrazný projev spíš připomínal přednášku studentům politologie. Soustředil se na „ochranu ústavní funkce premiéra“ kterou pan Babiš soustavně devalvuje svým střetem zájmů a trestním stíháním. Panu Fialovy není jasné, kdy pan premiér vystupuje jako  představitel    státu, kdy jako obviněný a kdy jako otec rodiny. Zkusím mu tedy poradit.  Pokud pan premiér řídí vládu, jedná v cizině a vykonává další  činnosti, spojené s jeho funkcí, vystupuje a jedná jako představitel státu. Pokud bude vypovídat na policii, nebo u soudu, bude vystupovat a jednat jako občan Babiš. Jeho kauza „Čapí hnízdo“ nesouvisí s jeho účastí v politice, ale vznikla v roce 2007, kdy byl pouze podnikatel. A ve vztahu ke svojí rodině bude vystupovat a jednat jako  otec, který bude do krve hájit před dotěrnými novináři  a politiky svojí rodinu. Jak prosté.

Ani Andrej Babiš ve své obhajobě nepředvedl žádný oslnivý výkon. Zopakoval to, co již řekl v televizích ve dnech před zasedáním a připojil k tomu rekapitulaci úspěchů vlády za zhruba rok její činnosti. Ale ani se mu nedivím. Má smysl něco vysvětlovat těm, kteří vlastně nic slyšet nechtějí?

Pro ty, kteří dokázali sledovat projevy poslanců celou dobu, muselo být velkým zklamáním ubohost vystoupení většiny Pirátů. Až na již zkušeného pana Bartoše, to byla přehlídka maření času. Ani ostatní politici nezklamali. Stále dokola opakované mantry o tom jak premiér ohrožuje demokracii, ovlivňuje činnost policie a státních zástupců ve své kauze a poškozuje jméno České republiky v celém světě. U toho výrazu „celého světa“, velice často používaný politiky, komentátory a novináři se ještě zastavím.

Nejméně 90% obyvatel Země, nemá ponětí, kde ČR leží. Natož aby se zajímali o naši politickou situaci. Ani v Evropě, na západ od nás, o nás téměř nic nevědí. Až na nejbližší sousedy a na enklávy, kam jezdí naši turisté. Stejně jako naši občané téměř nic nevědí, kdo vládne v Dánsku, Portugalsku, Irsku, Lotyšsku, Holandsku a podobně menších státech. A s jakými problémy se tam potýkají.  Každá země má takovou pozici ve světě, jak je velká, jaký má počet obyvatel, jak významnou má armádu a především, jak je ekonomicky silná. O tom, jakou asi pozici máme, ať si udělá každý představu sám. V Evropě má jednoznačně vůdčí roly Německo, Francie,  Spojené království a trochu velké státy jako Španělsko, Itálie a Polsko. A ve světě samozřejmě USA, Čína, Indie a Rusko. A Evropa dnes řeší především brexit a dění na politické scéně v ČR je na okraji zájmu. Pan Babiš má oproti většině minulých premiérů velkou výhodu ve znalosti jazyků. Pokud hovoříte se svým partnerem jeho mateřštinou, nebo obecně rozšířeným komunikačním jazykem, angličtinou, máte velkou výhodu. Ale to jsem odbočil.

Na závěr neúspěšného jednání o pádu vlády se poražené opoziční strany pochopitelně vyjádřily, že vlastně neprohrály, protože pro pád vlády bylo 92 poslanců. A pro její setrvání jen 90.  Samozřejmě „chytré horákyně“ z ČSSD odešly ze sálu, jak řekli již před jednáním. Jestli jim to pomůže, to se uvidí. Některé strany vyzvaly k setrvání v boji proti Babišovi a jiné se již těší na předčasné volby. Jsem zvědav, jak se k předčasným volbám  přihlásí  ty strany, které v posledním průzkumu veřejného mínění získaly 5%, 4%nebo 3% preferencí.

Bohužel, tímto pokusem nic nekončí. Dál budeme svědky  osočování  premiéra a samozřejmě i prezidenta, dalších protestů a pochodů nenávisti s transparenty „Odejdi nebo zemři“ a šibenicemi. Jen tak dál. To je přece ta správná  demokracie.

Jan Lepič, Bublava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…