Jan Macháček: Evropská komise hodnotí Česko

03.06.2014 22:19

Evropská komise včera vydala tzv. doporučení jednotlivým členským zemím Evropské unie (angl. country specific recommendations, čili „CSR“), takže na řadu přišla pochopitelně i České republika.

Jan Macháček: Evropská komise hodnotí Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Důležité je například to, že Komise ukončila s Českou republikou řízení kvůli nadměrnému deficitu. Zde dodejme, že toto je vzhledem k časovému zpoždění ještě vysvědčení Miroslava Kalouska a bývalé koaliční vlády. Vylepšili jsme si rozpočtová čísla, a to dokonce uprostřed mnoha let trvající recese. Jestli to náhodou nebylo absurdní, hloupé či z hlediska škrtů poněkud přehnané, EK teď neřeší či nekonstatuje, míří a dívá se do budoucna.

Vláda má pravdu v tom, že Komise doporučuje řadu věcí, které má tato koaliční vláda v programu, tedy například se konstatuje „upřednostňování výdajů, které podporují růst“ nebo „zlepšení plnění daňových povinností“ (se zvláštním důrazem na DPH).

Komise též doporučuje „omezit rozdíly v daňovém zacházení se zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými“ (OSVČ), což je něco, na čem se koalice právě dohodla podobně jako na služebním zákoně, který Evropská komise se stejnou naléhavostí po nás žádá už deset let.

Doporučení EK se ale s politikou české vlády zásadně neshoduje ve dvou věcech. Zásadní rozpor je v oblasti penzí: komise silně doporučuje rychlejší navyšování věku pro odchod do důchodu, demografický vývoj v České republice považuje za velmi negativní a bude to mít podle ní i dopady na výdaje na zdravotnictví.

Česká vláda přitom zvyšovat věk pro odchod do důchodu silně odmítá, zrušila i druhý pilíř a pro otázku penzí zřídila zatím komisi, která se teprve chystá nezávazně filozofovat, jako by času na všechno bylo habaděj.

Další věcí je refrén podobných doporučení, tedy daň z nemovitostí, o které například pařížská OECD opakovaně konstatuje, že je v ČR jedna z nejnižších na světě. V reportu EK se doporučuje ulevit zdanění práce a břemenu přímého zdanění zavedením „periodické daně z bydlení“ (v originále „recurrent housing tax“), což je velmi neobvyklý termín, ale podle všeho jde o totéž jako je vyšší daň z aktiv či nemovitostí „v jiném kabátě.“

Tuto daň česká vláda ale také zvyšovat nechce, podobně jako neuvažuje o „ekologické dani“, kterou EK také doporučuje. V současné české politické konstelaci není totiž slovo „ekologie“ zrovna v módě.

Kdy a jak zavede česká vláda „nezávislou rozpočtovou radu“, což je další doporučení EK, je také velká neznámá. Nezdá se, že by to zrovna nyní bylo velkou prioritou.

O doporučeních pro Českou republiku se jinak ve světovém tisku moc nemluví. Pozornost v hodnocení jednotlivých zemí vzbudily hlavně tři věci: Francie má rychle škrtat sociální a penzijní výdaje, což bude v současné politické situaci hodně obtížné, k Itálii je EK hodně benevolentní a spoléhá na to, že nový premiér Renzi bude moci rozpočtu i ekonomice „pomoci privatizací“ a Británii EK rázně doporučuje, aby skoncovala s bublinou na realitním trhu a přestala ručit za hypotéky, což je zrovna politika na kterou jsou britská vláda i centrální banka podle všeho docela hrdy. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…