Jan Macháček: Fotovoltaická kampaň paní Vitáskové

12.02.2013 19:05

V posledních dnech jsme v českých médiích svědky podivné mediální masáže. Najednou ožilo téma fotolovoltaiky a slunečních elektráren, valí se na nás ze všech televizních zpráv, z rozhlasu, z titulních stran všech novin. Reportéři postávají s dramatickým výrazem u slunečních panelů.

Jan Macháček: Fotovoltaická kampaň paní Vitáskové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Co se však stalo nového? To přece v této zemi všichni víme už více než dva roky, že boom slunečních elektráren je velký průšvih. Nového je to, že předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková uvedla na tiskové konferenci, že vnější audit, který si zadala, prokazuje, že úředníci jejího úřadu - samozřejmě pod vedením jejího předchůdce - špatně propočítali podporu sluneční energie a způsobili tak prý škodu v řádech desítek miliard korun. Drobná potíž je v tom, že celý tento audit zůstává neveřejný, nikdo ho neviděl a od té doby mlčí i paní Vitásková. V takovém případě by bylo adekvátní, aby zdrženliví byli i novináři. Před tím než si budou moci přečíst a prověřit o jaká obvinění se jedná a mohli je sami a nezávisle prověřit. Leč nestalo se. 

Aniž máme k dispozici výsledky Auditu, skepse nám velí, myslet si, že se zde neobjeví nic převratného. To, co je opravdu podstatné je, že vedení ERÚ smělo snižovat výkupní ceny fotovoltaické energie pouze o pět procent ročně, tak jak stanovil zákon, který schválili poslanci parlamentu České republiky. Od roku 2008 a v průběhu roku 2009 bylo jasné, že dramaticky klesají ceny vstupů - tedy fotovoltaických panelů a že se u nás šíří neblahý rozmach elektráren, do kterého investuje kdejaký kmotr, šíbr, lobbista a majitel kasina, slovníkem doby před rokem 1989 kdejaký vekslák, zelinář, pumpař a taxikář. Protože bylo zjevné, že ve jménu zisku jednotlivců a v důsledku vysokých cen energií hrozí likvidace konkurenceschopnosti českého průmyslu, žádal býval ředitel ERÚ Josef Fiřt opakovaně vládu a parlament, aby umožnili rychlejší snižování výkupní ceny, navrhoval o 25 procent ročně. 

Leč nestalo se. Zodpovědná za to tedy není jen Fischerova vláda, ale také poslanci z hospodářského výboru - za všechny můžeme jmenovat třeba Oldřicha Vojíře z ODS a Milana Urbana z ČSSD. Politici zůstali nečinní ještě v průběhu roku 2010, nakonec byla až na podzim roku 2010 schválena solární daň. Patrně bylo třeba vyčkat až si lobbisté a sami politici a jejich nastrčené figurky stačí do solárů také zainvestovat a prodat své projekty včas firmě ČEZ. 

Co mohli provést úředníci regulačního úřadu? Možná se bude snažit audit doložit, že o 5 procent šlo výkupní cenu snižovat třeba už od roku 2005, jenže tehdy ještě nikdo neměl o žádném slunečním boomu ani tušení. Možná půjde o to, jak přesně úředníci započítávali do vzorečku pokles výrobních cen panelů, logicky se ale nemůže jednat o vůbec nic řádového ani dramatického, taktéž lze vyloučit, že by úředníci ERU mohli jít na ruku konkrétním investorům. Klíč k omezení dramatické podpory fotovoltaiky ležel prostě v politice a v parlamentu. 

Současná kampaň se má asi pokusit sejmout zodpovědnost za fotovoltaickou katastrofu z politiků a poslanců. Ředitelku ERÚ Alenu Vitáskovou nelze považovat za nestrannou úředníci. Před časem například prohlásila, že podpora bioplynových stanic povede k tomu, že to v České republice bude zapáchat. Takové emotivní výroky však úředníkům nepřísluší. Ministr průmyslu Kuba včera v televizi prohlásil, že občané by měli mít právo znát konečné vlastníky elektráren. Vida - najednou je ODS proti anonymním akciím. Normální lidé by ale pane ministře, rádi znali koncové majitele všech co se ucházejí o jakoukoli veřejnou zakázku či podporu, viz.třeba případ Opencard a firma Haguess. 

Je to u nás zkrátka se vším "od zdi ke zdi" a věci se vždy "řeší" s křížkem po funuse, o to však bombastičtěji. Mluví se o tom, že Česká republika chce novým zákonem zcela eliminovat podporu obnovitelných zdrojů a vyvolat konflikt s Evropskou unií. Toho chce samozřejmě využít temelínská lobby, která si jistě umít najít cesty k financování i ovlivňování české politiky. Mějme se na pozoru a buďme my novináři před kampaněmi obezřetní.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.