Jan Macháček: Proč (ne)vyloučit Maďarsko z Evropské unie

08.04.2014 19:04

Může být součástí Evropské unie stát, který je podle všech definic státem autoritářským? To je otázka, kterou bychom si před rokem 2008 určitě vůbec nekladli, protože něco takového bychom považovali za nemožné a nemyslitelné.

Jan Macháček: Proč (ne)vyloučit Maďarsko z Evropské unie
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Už tehdy bychom ale v teoretické rovině mohli konstatovat, že by bylo jednodušší autoritářský stát do Evropské unie nepřijmout, než ho z ní vyloučit. Už tehdy jsme tušili, že je snazší být tvrdší na toho, kdo je venku a chce dovnitř, než na toho, kdo už uvnitř klubu pohodlně sedí. Přesto bychom asi počítali s tím, že Evropská unie dokáže skrze nejrůznější mechanismy členské státy kultivovat a disciplinovat.

Navíc: například mečiarovské Slovensko nemohlo ani pomyslet na členství v NATO, přestože v Severoatlantické alianci klidně mohlo být autoritářské a polovojensky ovládané Turecko. A když se v Rakousku dostali k moci tamější Svobodní, dostal se náš jižní soused do nepříjemné politické izolace, i když v rámci Evropské unie.

Udělejme si ale malou rekapitulaci toho, co se v posledních letech v Maďarsku – kde nyní opět silně zvítězili Viktor Orbán a jeho Fidesz – například událo a čím se Orbanův režim také vyznačuje.

Jak správně napsal pro agenturu Bloomberg Leonid Beršidskij, Orbán připomíná ruského prezidenta Putina či tureckého premiéra Erdogana. Prosadil ústavní změny, které zakazují sňatky pro homosexuály, a zakotvil v ústavě základní roli křesťanství v maďarské státnosti. Vydává maďarské pasy a volební průkazy etnickým Maďarům žijícím v sousedních státech, srbská a rumunská města důsledně nazývá maďarsky. Ceny energií se snižují vládním dekretem, nová trasa metra se otevře deset dní před volbami.

Do ústavy dal Orbán zakotvit, že volební inzerce smí být pouze ve státních médiích, a když byl za to z EU ostře kritizován, povolil její umístění v privátně vlastněných médiích, ale pouze zdarma. Prosadil změny a manipulace volebních obvodů, tak aby vyhovovaly vládnímu Fideszu. Naprostou většinu venkovních nosičů reklamy rovněž kontroluje Fidesz.

Úvěry MMF Maďarsko předčasně splatilo – prý aby bylo svobodné – patrně po vzoru diktátora Causesca. Nominanti Fideszu ovládají justici, centrální banku, kontrolní orgány.

Nové bloky jaderné elektrárny bude na základě lednové dohody stavět ruská firma Rosatom. Úvěr na 30 let poskytuje ruská vláda. Připravovalo se to v tajnosti, jednalo se v tajnosti, bylo rozhodnuto, že smlouva zůstane tajná, nikdo neví, co Maďaři Rusům slíbili.

Přesto zbytek EU bude asi víceméně mlčet. Svět s hrůzou zaznamenal, že extremisti z Jobbiku mají 21 procent. Lepší Orbán nežli Jobbik, řekne si asi leckdo. Tajný kontrakt na jadernou elektrárnu je sice nehezký, ale společná energetická politika v EU neexistuje a EU Maďarsku v tomto ohledu vlastně nic nenabízí.

Krize eurozónu po roce 2009 Evropu jednak oslabila, ale také ukázala, jací jsme zajatci vidění skrze dluhovou disciplínu než demokratické hodnoty. Spíše se mluvilo o vyloučení Řecka než Maďarska, i když alespoň kandidátovi německé SPD na kancléře Peeeru Steinbruckovi slouží ke cti, že Maďarsko k odchodu z EU vloni vyzval, protože Maďarsko „už není demokratický stát“. 

A nakonec dnes každý řeší Rusko a Ukrajinu, než aby se zabýval nějakým vylučováním Maďarska z EU podle hesla „nemáme snad starostí dost?“ I tohle je ale důsledek toho, že EU a eurozóna nedostavěly svůj dům do stabilního tvaru s pevnými základy a že Evropa neřešila energetickou závislost na Rusku už dávno. Co si Orbán dovolí příště? A co když se v jeho šlépějích vydá nějaká další země v EU? 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…