Jan Macháček: Udržovací vláda nemusí být na škodu

24.04.2012 21:30

Tak Věci Veřejné odcházejí z vlády. Ta se však podle všeho nijak razantně měnit nebude. Podporu zajistí přeběhlíci nové platformy Karolíny Peake.

Jan Macháček: Udržovací vláda nemusí být na škodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Vláda tak může mít podporu asi 102 až 104 poslanců. Toto všechno napovídá tomu, že nové volby hned tak nebudou. Nejen že je vůbec nechtějí poslanci z Věcí veřejných, ale hejtmani z ČSSD by chtěli volby nejdříve dohromady s volbami krajskými a ODS by je chtěla až s volbami prezidentskými příští rok, kdy by voliči mohli začít kompenzovat krajské vítězství levice. Z toho vyplývá, že tu máme příliš roztříštěných zájmů a nic nesměřuje k dohodě o předčasných volbách.

Druhá věc je, jestli tato vláda ještě v parlamentu něco prosadí. Zvýšení daní jistě projde, patrně i úspory ve zdravotnictví. Na osud církevních restitucí nebo penzijní reformy bych si však nevsadil. Potíž penzijní reformy je především v tom, že ji opozice zatím odmítá jako princip a, bude-li zavedena, chce ji zrušit.

Jakkoli můžeme opozici tisíckrát nadávat a z neochoty reformovat penze ji všelijak vinit, je zřejmé, že systém penzí více než cokoli musí stát na důvěře a pokud hrozí jeho institucionální nestabilita, je to od začátku nějak špatně.

Kromě už dohodnutých věcí toho vláda příliš neprosadí, což tolik nevadí. Neustálé kvrdlání systémem a různá věčná cvičení s přechody na superhrubou mzdu a zase zpět ekonomice a podnikání neprospívají. Udržovací vláda nemusí být v určitém ohledu na škodu. Z neustálého měnění věcí a přehršle nových nápadů začíná být společnost a ekonomika unavená.

A nakonec tu máme hrozbu komunismem. Německý deník Die Welt napsal, že Čechům hrozí návrat komunismu k moci a že to nikomu nevadí. Tak nevím. Podle mě to spoustě lidem vadí, například všem, kteří by pořád volili pravici nebo středové strany, což je takřka polovina lidí.

Varianty povolebních koalic jsou všechny otevřené stejně. Může vládnout velká koalice ODS a ČSSD, ČSSD s TOP 09 a třeba s lidovci, nebo bez nich. Podpora komunistů vládě může být tichá nebo otevřená. Již Jiří Paroubek prohlasovával některé zákony s komunisty a Klaus se s jejich pomocí dostal dvakrát na Hrad. Představa, že komunisté budou opravdu sedět ve vládě, je stále dost malá. Je to strana nesystémová, protievropská apod. Možná je to škoda. Třeba by se u vlády znemožnili rychleji než Věci veřejné. A byl by od nich pokoj. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.