Jan Nedvídek: Doposud nikdy nebylo důležitější volit pravici

16.10.2013 14:15

Často se v poslední době tvrdí, že pravice se za sedm let vládnutí vnitřně vyčerpala a stala se nedůvěryhodnou, a proto ji žádný soudný člověk nemůže volit. Pravý opak je však pravdou.

Jan Nedvídek: Doposud nikdy nebylo důležitější volit pravici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

S výjimkou polistopadových let jsme za dobu existence České republiky nikdy neměli větší důvod volit strany napravo od politického středu. Republikánské zřízení vyžaduje opozici, systém brzd a vzájemného vyvažování. Ovládnutím Poslanecké sněmovny levicí by takový systém byl zcela ztracen a moc monopolizována jednou ideologií.

Na Hradě sedí prezident, jenž si na nadstranickost nikdy nechtěl ani hrát, v Senátu má levicové křídlo rovněž většinu. Prezidentovi Zemanovi se podařilo prosadit polovinu osazenstva Ústavního soudu, a to na návrh Pavla Rychetského, jeho osobního přítele. V blízké budoucnosti bude většina strážců ústavního pořádku svou loajalitou vázána současnému prezidentovi.

Přidejme drtivou nadvládu sociální demokracie (někdy v koalici s komunisty) v krajích. Vítězstvím v nadcházejících volbách by levice bezprecedentně ovládla veškerou moc.

Voliči v Maďarsku a na Slovensku se rozhodli jít cestou silných vlád, jež podstatným způsobem změnily kurs postkomunistické politiky obou zemí. Viktor Orbán se svou absolutní parlamentní většinou mění ústavu tak, až jej za to kritizují lidskoprávní organizace a Evropská komise, a z Roberta Fica kombinace roztříštěné pravice a slabého prezidenta učinila osobu, která de facto jmenuje státní zástupce a ústavní soudce.

JAKO V MAĎARSKU

Dosáhne-li levice většiny ve sněmovně, bude si prezident Zeman uzurpovat stále větší podíl na moci, zvláště pokud v ČSSD zvítězí křídlo vedené Michalem Haškem. Bude-li tato většina navíc ústavní, můžeme zcela stejně jako v Maďarsku či na Slovensku dojít do situace, kdy levice provede potřebné ústavní změny k dalšímu upevnění své již tak velmi silné pozice. Bude Ústavní soud v jeho současném složení plnit svou funkci ochránce ústavního pořádku?

Nejenom že by vítězství levice mohlo vést ke změnám státoprávního charakteru naší země, ale pravděpodobně by dalo zelenou ekonomicky nesmyslným Zemanovým plánům, například jeho kanálu Dunaj–Odra–Labe. Populistické a v Evropě překonané přesvědčení, že ekonomický růst lze nastartovat státními subvencemi, by se stalo normou.

Tohle nechci dopustit. Proto #Volím_pravici.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.