Jan Novotný: Historie a parlament

10.02.2013 15:00

V parlamentu v pátek zazněla od poslance Grebeníčka slova o tom, že Jan Palach, který se zapálil 19. ledna 1969 na Václavském náměstí v Praze, nebyl bojovníkem proti komunismu. Popudil tímto odvážným výrokem řadu pravicových poslanců, ale i poslance Jandáka z ČSSD.

Jan Novotný: Historie a parlament
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vitrína společnosti Jana Palacha

Z obecně známých historických informací je zřejmé, že:

Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, „který na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti, po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, sám sebe 16. ledna 1969 zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze“ (hořící běžel přes křižovatku od kašny pod muzeem k Washingtonově ulici, kde se jej pokusil uhasit pracovník-výhybkář Dopravního podniku svým vlastním kabátem). Na následky rozsáhlých popálenin tři dny poté zemřel na Klinice popálenin FNKV a LFH UK v Praze v Legerově ulici, kde s ním byl na magnetofonový pásek natočen krátký rozhovor, v němž hovoří o příčině jeho činu. Podle sdělení Petra Blažka 19. 1. 2012 v pořadu ČT Jan Palach ošetřující sestře po transportu do Legerovy ulice na nosítkách řekl: „Udělal jsem to proto, aby odešli Rusové“.

Najděte si na netu Lednové plénum ÚV KSČ dne 5. ledna l968 a dozvíte se v něm, že mládežník Palach se upálil rok poté na protest, že Pražské jaro se socialismem s lidskou tváří bylo znásilněno „internacionální pomocí“. Palach byl ve skutečnosti obdivovatelem Alexandra Dubčeka a celého reformního vedení ÚV KSČ, které mělo i podporu drtivé většiny společnosti. Grebeníček jenom konstatuje dobové události jaké opravdu byly...

Je třeba pracovat s informacemi, než se dostaví emoce, které dnes ovlivnily paní Němcovou a ostatní členy ODS v parlamentu. Vytvářet historická fakta unáhlenými politickými rozhodnutími v parlamentu je pro naši historii škodlivé a nedůstojné.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…