Jan Novotný: Marný boj proti korupci

15.02.2012 19:55

Premiér Nečas a vicepremiérka Peake prý nabírají písek a sypou ho do korupčního soukolí, které se ale zatím nezastavilo a zřejmě se už nikdy nezastaví.

Jan Novotný: Marný boj proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Časem zase možná tento písek odstraní a soukolí dokonale promažou. Mnohaleté popřevratové generování podhoubí pro zločinecké praktiky při vytváření penězovodů ze státní kasy do stranických a osobních pokladen je v současné době nezničitelné a bují svými, pro českou ekonomiku, zhoubnými nádory do neuvěřitelných rozměrů.

Slova, která zaznívají dnešními médii, že bojem proti korupci ušetříme až 10 miliard jsou nesprávná - pokud tomu tak bude, musí premiér deklarovat, že neukradneme 10 miliard - nesmí si plést pojmy, to je zásadní. Šetření je totiž o něčem jiném.

Je logické, že ti, kteří si toto podhoubí vypěstovali, ho spontánně nezničí. Proč by si sami podřezávali větev, na které se jim dnes dobře sedí? Toto podhoubí může zničit jedině úsilí poctivých a čestných lidí, kteří však jaksi ze současného vedoucího politického spektra vymizeli - z některých byli dokonce uděláni dinosauři.

Uměle vytvořených 84 úžasných bodů k boji s korupcí, z nichž se jen malá část uvedla během trvání této hrůzovlády do praxe, nemohou přinést žádné uspokojivé výsledky. Ti, co je navrhli, si dělají vlastně z lidí srandu, je to jen zástěna, aby se neřeklo, že se nic proti korupci nedělá. Navíc jejich realizace se uměle protahuje tak, aby se na ně časem zapomnělo a korupční soukolí mohlo běžet nerušeně dál.

Kam se poděl lidský rozum? Proč nejsou politici před vstupem do politiky prověřováni psychotesty a testy IQ? Proč nám musí vládnout blbci, když máme tolik inteligentních studovaných lidí? Proč se k řešení boje proti korupci staví prezident apaticky? Je snad on také součástí soukolí?

Velkou úlohu hraje nedokonalost a úmyslné mezery v paragrafech zákona o veřejných zakázkách. Porovnával někdo z našich politiků obdobné zákony v Rakousku nebo Německu?

Ano, tam mají 84 bodů - a dalších u nás skrytých tisíce bodů - dávno vyřešeny. Prostě neexistuje možnost, aby zákon umožňoval podporu korupce, je to vyloučené, neakceptovatelné. Pokud někdo zákon poruší, je spravedlivě potrestán, což je u nás opravdu hudba daleké budoucnosti. Pokud politika napadne sebemenší korupční infekce a prolákne se to na veřejnost, automaticky odstupuje - u nás opět ani náhodou. To jsou ty největší chyby, které se mají napravit.

To ovšem nestačí. Po konsolidaci legislativy, kdy už korupce téměř nehrozí, musí nastat proces optimalizace řízení veřejných zakázek tak, aby se dosáhlo co největší efektivity. Tedy aby se za rozumné ceny pořídilo zboží a služby v požadované kvalitě a na základě oprávněných požadavků. Zároveň tím může nastat snižování nákladů ze státního rozpočtu - zdůrazňuji, že se nejedná o škrty, které jsou přívlastkem současné vlády. Že to jde je evidentní na příkladech z moderních zemí, kde se dá optimalizací výběrových řízení dosáhnout až 30% snížení nákladů.

U nás se těmito postupy zabývají pouze profesoři na vysokých školách, do praxe je nikdo neuvedl a ani neuvede, protože o ně není zájem, resp. chybí politická objednávka.

Závěrem bych chtěl jen připomenout, že jsme unikátní stát, který si nedokáže udělat pořádek s obviněnými korupčníky z ministerské sféry, u kterých se nikdo nesnaží např. ani zjistit, kde vzali na mnohamiliónový majetek, když součet jejich přiznaných příjmů nedosahuje ani zlomek vlastněného majetku. Otřesné je, že dokonce ani u vládce našich financí, který má podobné pochybné majetkové anomálie, nikoho nenapadne udělat důkladnou inventuru jeho nabytí. To, že by to udělal někdy sám, je science-fiction…

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováne se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …