Jan Urbach: Ano, bylo líp. Za komunistů se jednalo seriózně

03.10.2014 17:12

V dnešní době poněkud neobvyklé tvrzení – a nehodnotím vůbec jak všeobecně pravdivé – se před několika dny objevilo v televizi v souvislosti s podvody a okrádáním seniorů.

Jan Urbach: Ano, bylo líp. Za komunistů se jednalo seriózně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Zpráva věnovaná novým praktikám „šmejdů“ a podvodným podomním prodejcům a zlodějům mimo jiné obsahovala sdělení, že senioři jsou obzvláště zranitelní, neboť takové jednání nepředpokládají. Z životní zkušenosti jsou totiž zvyklí na seriózní jednání. Není sporu o tom, že většina dnešních seniorů prožila nejvíce ze svého aktivního života za „komančů“.

Jednoduchou a těžko vyvratitelnou logikou dojdeme ke konstatování, které jsem použil v titulku. Nedivme se tedy průzkumům, které ukazují jistou nostalgii nemalé části veřejnosti při hodnocení dob předlistopadových, když už nás i televize ubezpečuje, že tenkrát se jednalo seriózně. Vždyť televizi máme věřit. Je to skutečně k zamyšlení, zvláště dvacet pět let od systémového zvratu. Hloupost by byla takové názory odmítat, zamlčovat a dokonce zakazovat. Nevím, pro kolik z „nostalgiků“ je důvodem jejich pocitu zkušenost se šmejdy. Budou i důvody jiné. Dokud je ovšem všechny nevyřešíme, měli bychom mít velkou pokoru k okradeným, podvedeným a poníženým starým lidem. Pro ně totiž platí: Ano, bylo líp.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.