Jan Urbach: Běloruská opozice sahá ke kybernetickému terorismu

26.01.2022 20:04 | Komentář

Běloruská opoziční hackerská skupina, která si říká „Cyber Party“, v pondělí oznámila, že zašifrovala většinu serverů, databází a pracovních stanic běloruských železnic, aby zpomalila a narušila jejich provoz. Hackeři naznačili, že zničili zálohy. Svou teroristickou kampaň nazvali „Peklo“ a má souviset s přepravou ruských vojáků po železnici do Běloruska na předpokládané únorové cvičení.

Jan Urbach: Běloruská opozice sahá ke kybernetickému terorismu
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Faktičtí teroristé říkají, že automatizační a bezpečnostní systémy nebyly do kybernetického útoku zahrnuty záměrně, aby se předešlo nehodám. Skupina říká, že je připravena obnovit systémy do normálního provozu s podmínkou propuštění 50 politických vězňů, kteří nejvíce potřebují lékařskou pomoc. Druhou podmínkou, kterou si stanovili, bylo pozastavení vyslání ruských jednotek do Běloruska.

Pravdivost tvrzení teroristů nelze nezávisle potvrdit, faktem je, že běloruské železnice oznámily, že elektronické jízdenky nelze zakoupit z „technických důvodů“ a že pracují na obnově svých systémů. Zákazníci byli instruováni, aby si kupovali jízdenky offline.

Běloruský nezávislý portál Zerkalo.io uvedl, že nákup jízdenek běloruských drah elektronickými prostředky nebyl možný ani v úterý. Zdroj obeznámený se situací anonymně portálu potvrdil, že v pondělí došlo k selhání systému a „nic se nedalo zvládnout“. Podle informátora Zerkalo.io to mělo dopad na práci železnic. O jaký dopad se jednalo, tato osoba neupřesnila. V současné době je podle této osoby „vše v pořádku“.

Stejná skupina kybernetických teroristů se v minulosti přihlásila k paralyzaci vládních webů, nabourání se do systému ministerstva vnitra a interních vládních databází a zveřejnění jmen a osobních údajů pracovníků bezpečnostních.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …