Jan Urbach: Čím jménem jednal místopředseda vlády Bělobrádek?

19.07.2015 20:35

Předseda lidovců a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek v doprovodu Bernda Posselta položil v Sudetoněmeckém domě v Mnichově věnec a uctil památku obětí poválečného odsunu sudetských Němců z Československa. Česká tisková kancelář v té souvislosti uvádí, že Bělobrádka o návštěvu požádal právě Posselt. Předseda lidovců měl na tuto žádost odpovědět: „Pro tebe to udělám.“

Jan Urbach: Čím jménem jednal místopředseda vlády Bělobrádek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bavorsko měl totiž v červnu navštívit premiér Bohuslav Sobotka, návštěva ale byla zrušena v souvislosti s řeckou krizí. Není jasné, zda také Sobotka, také předseda sociální demokracie, byl s Posseltem na podobném kroku dohodnutý.

Připomeňme, že v únoru 2014 se předseda lidovců a ministr kultury Daniel Herman s dalšími představiteli KDU-ČSL setkali na jednání s funkcionáři Sudetoněmeckého svazu. Informace byla zveřejněna až o dva týdny později. Lidovci mimo jiné informovali o prioritách nové české vlády. Ani před rokem nebylo jasné, na základě jakého zmocnění.

Zajímavé je, že lidovci horlivě kritizovali prezidenta Zemana kvůli cestě do Moskvy na Den vítězství. Bělobrádek nám nyní zprostředkovaně vzkázal, na jaké straně stojí lidovecká politika.

Očekávat od premiéra Sobotky, že by Pavla Bělobrádka volal k odpovědnosti, pokud ho ovšem dokonce sám do Mnichova neposlal, je nepochybně liché. Kvůli lidovcům konečně vzdal všechny sliby ohledně církevních restitucí. Vždyť těch pár hlasů právě potřebuje do vládní koalice, aby mohl být premiérem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …