Jan Urbach: Čínské rozpaky ze 160. výročí Vladivostoku

07.07.2020 20:02

Novinář čínské státní televize CGTN Shen Shiwei zareagoval na Twitteru na film ke 160. výročí Vladivostoku, který byl publikován ruským velvyslanectvím v Číně na sociální síti Weibo. Podle vyjádření novináře vyvolává „hořkou vzpomínku na ponižující chvíle roku 1860”.

Jan Urbach: Čínské rozpaky ze 160. výročí Vladivostoku
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Novinář CGTN připomíná, že Vladivostok se před založením ruského vojenského přístavu nazýval Haishenwai a byl položený na čínském území. Také čínský diplomat Zhang Heqing pracující v Pákistánu napsal: „není to tak, že v minulosti  to bylo naše Haishenwai?“. V roce 1860  skončila pro Číňany ponižující 2. opiová válka. Rusko se jí neúčastnilo, ale i tak získalo sporná území na levém břehu řeky Amur. Číňané v příspěvcích pod filmem psali mimo jiné: „Musíme věřit, že ta země předků se do země předků vrátí v budoucnosti“. Připomeňme, že Čína má jisté územní spory s Ruskem, Indií, Kazachstánem, Kyrgyzstánem, Mongolskem, Laosem, Filipínami, KLDR i Jižní Koreou. Samotný Shen Shiwei ovšem uvádí, že jeho tweet není v žádném případě spojený s teritoriálními  požadavky a že respektuje ustanovení mírové smlouvy z roku 1860.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.