Jan Urbach: Fico v Kľaku o široké frontě proti fašismu

25.01.2017 15:14

Slovenský premiér Robert Fico se o víkendu zúčastnil vzpomínkového shromáždění při příležitosti 72. výročí vypálení obcí Kľak a Ostrý Grúň. Při té příležitosti se Fico také dotkl faktu, že v těchto obcích získal podporu v parlamentních volbách „člověk a strana, kteří se k fašismu otevřeně hlásí“.

Jan Urbach: Fico v Kľaku o široké frontě proti fašismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Podle Fica je potřebné hovořit otevřeně. Někteří podle něho říkají, že po Slovensu se plíží fašismus.

On se neplíží, on tady je. Máme ho zastoupený v Národní radě SR – řekl Fico v narážce na Lidovou stranu Naše Slovensko a jejího vůdce Mariana Kotlebu. Podle jeho soudu je fašitům třeba postavit velkou ráz, jako tomu bylo za Slovenského národního povstání, semknout se bez ohledu na pravicovou nebo levicovou oreintaci. Fico vyzývám aby to Slováci udělali už letos ve volbách do vyšších územně správních celků.

Památník v Kľaku je nyní opravený, a to díky finanční podpoře z rezervního fondu slovenského premiéra. Datum 21. ledna 1945 je známý jako Krvavé neděle. Němci ve spolupráci se slovenskými kolaboranty zavraždii 148 občanů obcí Kľak a Ostrý Grúň. V převážné míře šlo o ženy, děti a staré lidi. Obce byly vypáleny.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…