Jan Urbach: Gruzie přijde o Stalinův dárek

29.05.2016 9:31

V Jižní Osetii se má příští rok uskutečnit referendum, ve kterém budou občané rozhodovat o připojení republiky k Ruské federaci. Byl by tak završen proces, který zesílila agrese režimu gruzínského tyranského prezidenta Michaila Saakašviliho proti Cchinvali v roce 2008.

Jan Urbach: Gruzie přijde o Stalinův dárek
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Příslušný dokument přijala politická rada při prezidentovi republiky. Jejího jednání se zúčastnili zástupci orgánů státní moci Jižní Osetie, politických stran a veřejných organizací republiky. „V souladu s dlouhodobými zájmy jihoosetínského národa a ve snaze zajistit stabilitu veřejně-politické situace v Republice Jižní Osetie prohlašujeme, že podporujeme rozhodnutí politické rady při prezidentovi Republiky Jižní Osetie z 26. května 2016 o účelnosti provedení referenda pro vstup republiky Jižní Osetie do sestavy Ruské Federace v roce 2017," praví se v prohlášení. Referendum se má uskutečnit po volbách prezidenta republiky. Podle současné hlavy státu Leonida Tibilova bude třeba změnit ústavu Jižní Osetie, aby se prezident mohl obrátit na nějvyššího představitele Ruské federace s návrhem na založení společného svazového orgánu, kterému předáme své pravomoci. „Tímto způsobem zbavíme Rusko politických rizik, jež mohou vzniknout při přímém vstupu," řekl na prezident Jižní Osetie. Výsledek referenda je předem téměř jasný. Příčinou je nejen Saakašviliho vojenská avantura, ale i samotné připojení jižní části Osetie ke Gruzii z rozhodnutí Josefa Stalina. Dokonce i v dobách Sovětského svazu Jižní Osetie usilovala o spojení s Osetinci v Severní Osetii v rámci Ruské SFSR.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty