Jan Urbach: Gruzínský sen jasným vítězem parlamentních voleb

02.11.2016 12:29

Gruzínská ústřední volební komise dnes oznámila, že ve druhém kole parlamentních voleb získala strana Gruzínský sen 48 mandátů. V prvním kole před třemi týdny tato strana získala 67 mandátů a bude tedy mít většinu 115 hlasů ze 150 poslanců parlamentu.

Jan Urbach: Gruzínský sen jasným vítězem parlamentních voleb
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: vlajka Gruzie

Tento výsledek je zjevně koncem nadějí bývalého tyranského prezidenta Michaila Saakašviliho na návrat do Gruzie. Jeho strana Sjednocené národní hnutí bude mít v parlamentu pouhých 27 poslanců. Středolevý Gruzínský založil multimilionář Bidžina Ivanišvili s cílem co nejvíce sjednotit opozici a porazit ve volbách Saakašviliho.

Po vítězných volbách v roce 2012 se Ivanišvili stal premiérem, ale později dodržel slib a z vrcholných politických funkcí se stáhl. Gruzínsky sen se snaží o členství země v západních strukturách, ale současně také o nápravu vztahů s Ruskem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty