Jan Urbach: Hlasování proti Maďarsku porušilo Smlouvu o fungování EU

13.09.2018 17:34

Maďarští europoslanci z frakce Evropské lidové strany považují výsledek středečního hlasování Evropského parlamentu za protiprávní. Nebyla totiž splněna „podmínka daná článkem 354 Smlouvy o fungování Evropské unie“.

Jan Urbach: Hlasování proti Maďarsku porušilo Smlouvu o fungování EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Agora budovy Evropského parlamentu

Rezoluci vyzývající k uplatnění článku 7 Smlouvy proti Maďarsku přijal Evropský parlament 448 hlasy při 197 hlasech proti a 40 zdrženích se hlasování. Právě hlasy „zdržel se“ ale nebyly započteny do konečného výsledku. Protože se hlasování účastnilo 693 poslanců, požadovaná většina byla 462 hlasy.

Pro protimaďarský návrh ale hlasovalo pouze 448 poslanců. Článek 354 Smlouvy přitom říká, že hlasování v souvislosti s článkem 7 Smlouvy o fungování Evropské unie jsou potřebné dvě třetiny odevzdaných hlasů a většiny europoslanců.

Podle maďarských poslanců z frakce Evropské lidové strany je nezapočtení hlasů zdržujících se poslanců jasným porušením ustanovení Smlouvy. V takové situaci, kdy parlament zpochybňuje fungování práva v Maďarsku, jistě takový protiprávní postup narušením kredibility samotného Evropského parlamentu, soudí poslanci.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.