Jan Urbach: Hodně vážná slova Viktora Orbána v Radiu Kossuth

14.09.2018 19:26

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v pravidelném týdenním vystoupení v „Radiu Kossuth“ uvedl, že jeho vláda v pondělí rozhodne o krocích zpochybňujících středeční protimaďarské rozhodnutí Evropského parlamentu o uplatnění článku 7 Smlouvy o fungování unie.

Jan Urbach: Hodně vážná slova Viktora Orbána v Radiu Kossuth
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán řekl, že očekává „vážný právní spor“ na téma parlamentní rezoluce a výsledek hlasování charakterizoval jako „očividné porušení práva“.  Maďarská vláda soudí, že parlament rezoluci nepřijal potřebnou 2/3 většinou hlasů, neboť ignoroval hlasy poslanců, kteří se zdrželi hlasování. Výsledek vládního jednání již ve čtvrtek naznačil  šéf kanceláře premiéra, který hovořil o podání žaloby u Evropského soudního dvora. 

Maďarský premiér kromě jiného řekl, že Evropský parlament je třeba brát s úctou, ale jako něco, co odchází. „Jeho dny jsou sečteny, v květnu končí a v květnových volbách budou zvoleni noví europoslanci. Všechno, co se děje, je třeba vnímat v tomto kontextu,“ pronesl Orbán.  Současní poslanci, povětšinou proimigrační orientovaní, b chtěli pokračovat i po květnu v tom, co nyní dělají, proto prý bylo třeba zaútočit na symbol odporu, Maďarsko.  

Orbán kritizoval návrh Angely Merkelové, aby státy bez vnější hranice unie předaly část svých kompetencí Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž, známé pod akronymem Frontex a aby agentura mohla působit na území těchto států. Další bitva se povede o to, aby ve vztahu k migraci  odbojným státům bylo odepřeno právo kontroly vlastních hranic. „Chtějí víceméně to, aby místo našich maďarských chlapců, policistů a vojáků, kteří chrání hranice, nosí naše uniformy a složili přísahu, pro které je vlast důležitá, mohli z Bruselu poslat nájemné síly a z Bruselu nám říkat, jak máme chránit maďarskou hranici. A nedělejme si iluzi: vpustí migranty,“ prohlásil v Radiu Kossuth Viktor Orbán.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…