Jan Urbach: Italové velmi kritičtí k Bruselu a Berlínu

13.04.2020 9:56

Italský list „Il Giornale” publikoval výsledky průzkumu podpory Evropské unie občany Itálie. V této chvíli je stupeň podpory pouhých 30 procent.

Jan Urbach: Italové velmi kritičtí k Bruselu a Berlínu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Podle analytiků se v názorech odráží pocit, že unie nechala Italy v souvislosti s koronavirovou krizí na holičkách. Unii prý v očích občanů hrozí ztráta jejího smyslu.

Průzkum také ukázal negativní vztah k Německu. Takový názor zastává 70 procent Italů, pouze 16 procent dotazovaných má názor opačný. Berlín prý Řím v krizi nepodporuje, ale naopak „dusí“. Připomínána je německá politiky vůči Řecku v době tamní hospodářské krize. Takové názory jsou rozšířeny mezi stoupenci všech politických směrů, z hlediska sociálního postavení potom nejvíce mezi střední třídou. Německo se podle hodnocení více stará v unii a eurolandu o obranu svých vlastních zájmů než o solidaritu.  „To, co bylo svého času pro Italy symbolickou hodnotou – evropská jednota, se přeměnilo v názor, že unie je příčinou ztrát,“ říkají komentáře. Il Giornale potom píše, že zatím přesto většina Italů unii opustit nechce, ale deklaruje negativní vztah k „této“ unii.  Nicméně zaznívají i hlasy, že nejdříve je třeba vyhrát nad koronavirusem, potom promyslet vztah k Bruselu a v případě potřeby z Evropské unie bez poděkování odejít.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…