Jan Urbach: Izrael bude nacvičovat útok na Írán

10.12.2021 21:01

Izraelské obranné síly (Cahal) příští rok, zřejmě přibližně za šest měsíců, provedou rozsáhlé cvičení ve Středozemním moři, které bude simulovat útok na íránský jaderný program, uvedl ve čtvrtek list Times of Israel.

Jan Urbach: Izrael bude nacvičovat útok na Írán
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Podle středečních zpráv,  potvrzených včera armádou, bude cvičení jedním z největších v historii izraelského letectva a zapojí se do něj desítky letadel, včetně F-15, F-35 a F-16. stíhačky, špionážní letouny G550 a tankovací letouny.  Letadla provedou cvičení daleko nad Středozemním mořem, aby simulovala vzdálenost více než 1000 kilometrů, kterou by musela letět, aby napadla íránská jaderná zařízení.

Již v lednu armádní velitel Aviv Kohavi oznámil, že dává armádě pokyn, aby vymyslela nové plány útoku na íránský jaderný program. Cahal získala další miliardy šekelů na přípravu na takový útok v rámci nedávno schváleného státního rozpočtu. Minulý měsíc Kohavi řekl zahraničnímu a obrannému výboru Knesetu, že armáda „urychluje operační plánování a připravenost vypořádat se s Íránem a vojenskou jadernou hrozbou“.

Plán přichází v době, kdy izraelští představitelé zesílili slova proti islámské republice, včetně hrozeb, že proti Teheránu podniknou jednostranné kroky. Někteří analytici zpochybňují schopnost Izraelských obranných sil takový útok uskutečnit, protože několik íránských zařízení je dostatečně hluboko pod zemí a útok by vyžadoval zvláště silnou munici, kterou v současnosti vlastní pouze USA.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka