Jan Urbach: Jaké a čí zájmy hájí eurokomisař Šefčovič?

01.03.2016 20:38

Ukrajina si za několik posledních let vybudovala pozici nespolehlivé tranzitní země, která své postavení využívá k vydírání Ruska i Evropské unie, jak předvedla v dřívějších krizích. Navíc samozřejmě po faktickém ukončení tranzitu ztratí Kyjev možnost krást cizí plyn

Jan Urbach: Jaké a čí zájmy hájí eurokomisař Šefčovič?
Foto: theparliamentmagazine.eu
Popisek: Maroš Šefčovič

Přesto místopředseda M. Šefčovič, místopředseda Evropské komise a komisař pro energetickou unii na Ukrajinském energetickém fóru prohlásil, že Ukrajina je a i nadále musí zůstat důležitou tranzitní zemí pro dodávky plynu z Ruska do Evropy. Ruský Gazprom a významní západní partneři ale podporují výstavbu druhé větve plynovodu Nord Stream.

Například šéf koncernu Shell v Rusku Olivier Lazare v únoru v průběhu fóra International Petroleum Week řekl, že plynovod Nord Stream 2 bude realizován i navzdory politickým diskusím. „Jsme si vědomi toho, že projekt je spojen s celou řadou politických otázek. My ale nerealizujeme žádné politické projekty, ty naše jsou všechny ekonomické. Věříme, že Evropa plyn potřebuje a věříme v konkurenci,“ řekl. Lazare také soudí, že bude přispívat k upevnění energetické bezpečnosti Evropy.

Ukrajina již podala Evropské komisi oficiální žalobu kvůli projektu výstavby plynovodu Nord Stream 2. Připomeňme, že komisař Šefčovič je slovenským diplomatem a jím zastávaný postoj je rovněž v ekonomickém zájmu Slovenska.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.