Jan Urbach: Kuba bude vyrábět vlastní vakcínu

23.01.2021 9:10

Kubánci se chtějí chránit před covidem vakcínou vlastní produkce. Práce na vývoji vakcíny Soberana 2 jsou prý již v pokročilém stadiu.

Jan Urbach: Kuba bude vyrábět vlastní vakcínu
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

„Jestliže všechno půjde dobře, bude v tomto roce celá kubánská společnost vakcinována,“ řekl ředitel „Finlay Immunization Institute“ Vicente Vérez. Portál Euronews uvedl, že v tomto týdnu kubánští vědci zahájili druhou etapu testů preparátu Soberana 2. Nyní by měla být testována na 900 osobách a pokud se ukáže jako bezpečná a účinná, v průběhu měsíce března bude vakcínou očkováno 150 tisíc dobrovolníků.

Jestliže se neobjeví žádné překážky, bude zahájena masová výroba tak, aby se vakcína ještě v prvním pololetí stala dostupná pro celou kubánskou populaci. V. Vérez také uvedl, že Soberana 2 by měla být přístupná i pro občany jiných států přijíždějící na Kubu.

Regionální představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) José Moya říká, že je velmi optimistický. Podle jeho vyjádření má Kuba více než 30 let zkušeností s produkcí vlastních vakcín, 80 procent celostátních vakcinací je prováděno vakcínami kubánské produkce.

V důsledku amerických sankcí od roku 1962 museli Kubánci rozvinout mnoho odvětví hospodářství, včetně farmaceutického průmyslu. Systém zdravotní péče je oceňovaný i v zahraničí a dnes ho na komerčním základě využívají občané USA i dalších států.

Připomeňme, že v loňském roce to byla Kuba, která jako jedna z prvních vyslala do Itálie zdravotní personál, který Italům poskytl pomoc ve chvílích masově se šířící nákazy a úmrtí na Covid-19.

Na Kubě se koronavirus rozšířil minimálně, zjištěno bylo 19 122 nakažených, 180 lidí zemřelo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…