Jan Urbach: Kurdové mají důkazy o obchodu islamistů ropou

24.03.2016 15:15

Na internetovém portálu zpravodajského televizního kanálu RT byly uveřejněny dokumenty Islámského státu, které svědčí o exportu ropy do sousedního Turecka. Dokumenty získali příslušníci kurdštské domobrany. Zveřejněny byly také výpovědi Kurdy zajatých teroristů z Turecka, Saúdské Arábie a jiných zemí.

Jan Urbach: Kurdové mají důkazy o obchodu islamistů ropou
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Ruská agentura Sputnik uvádí, že odvoz ropy probíhal z polí Kabiba, Režura, Makchul a Al-Chejr. Podle dokumentů kupovali ropu u Islámského státu za cenu od 12 do 26 dolarů za barel. Například jen 23. ledna bylo z ropného pole Kabiba odvezeno 383 barelů za cenu $13/barel — celkem 4979 dolarů. Dalším je dokument o přijetí do práce do jednotky „Oddělení ropy a plynu IS", která se nachází v oblasti Al-Baraku, dvou nových inženýrů. Dokument dostatečně podrobně a kompetentně rozepisuje povinnosti nováčků — oprava těžebního vybavení, včetně toho, které je poškozené od leteckých úderů, pokládání nových ropovodů. Celkem bylo v tomto oblastním oddělení 17 zaměstnanců, včetně 5 vedoucích a několika pracovníků. Zajatý turecký -islamista uvedl, že vytěženou ropu Islámský stát prodává do Turecka. Podle jeho slov obchod probíhá v takových objemech, že to turecká vláda nemůže nevědět. „Probíhá obchod s ropou, tím jsem si jistý… Kromě toho oni (Turci — red.) pomáhají IS s potravinami a dalšími nezbytnými výrobky. Dále jim pomáhají s penězi, zbraněmi, náboji. Takovouto pomocí. A to vše se dělá otevřeně," ujišťuje turecký ozbrojenec redaktory RT.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…