Jan Urbach: Nekompetentní CIA?

12.03.2017 20:59

Méně než jedno procento z objemu materiálů CIA, které jsou v rukou WikiLeaks, představuje dosud zveřejněných 8,7 tisíce dokumentů. „Jedná se o historický příklad ničivé nekompetence — vytvořit arzenál takové úrovně a uchovávat ho na jednom místě bez zabezpečení," prohlásil Assange během tiskové konference. Podle Assange CIA ztratila kontrolu „nad celým arzenálem kybernetických zbraní."

Jan Urbach: Nekompetentní CIA?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CIA, ilustrace

Dříve WikiLeaks uveřejnila tajné dokumenty CIA, ve kterých jsou popsány nástroje pro hackování počítačů, mobilů a televizí. Podle dokumentů kontroverzního webu zaměstnanci CIA využívají celou sadu tajných nástrojů: hackerské programy, viry a malwary, proti kterým ještě neexistují obranné mechanismy. WikiLeaks rovněž s odkazem na důvěrné dokumenty oznámila, že americký konzulát ve Frankfurtu nad Mohanem plní funkci „hackerského" střediska CIA se zaměřením na Evropu, Blízký východ a Afriku.

Podle zaměstnanců webu z dokumentů vyplývá, že hackeři ze CIA dostávali diplomatické pasy a ministerstvo zahraničí jim zajišťovalo diplomatické krytí. CIA odmítla potvrdit autentičnost dokumentů a souborů uveřejněných webem WikiLeak.

Televize CNN ale informovala, že FBI a CIA vyšetřují úniky na WikiLeaks. Podle televizní zprávy bylo zahájeno trestní stíhání na federální úrovni. „Nebudeme šetřit žádné zdroje, abychom pohnali k odpovědnosti ty, kdo zavinili únik informace, která mohla podkopat metody rozvědky a naši národní bezpečnost", prohlásil viceprezident Spojených států Mike Pence v interview pro Fox News. Podle jeho slov citovaných agenturou Sputnik , potvrdí-li se pravost zveřejněných dokumentů, bude to „jeden z nejvážnějších případů podkopání národní bezpečnosti". Pence uvalil odpovědnost za únik na administrativu Baracka Obamy, za níž k úniku pravděpodobně došlo. Pence přitom prohlásil, že způsoby špehování popsané v dokumentech jsou pro CIA zakázány při sledování amerických občanů na území USA.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…