Jan Urbach: Německo - Ostudná neonacistická provokace

13.10.2021 21:44 | Komentář

V pátek byly v hrobě Maxe Friedlaendera na hřbitově Suedwestfriedhof ve Stahnsdorfu, kde byl v roce 1934 slavný zpěvák a muzikolog židovského původu pohřben, uloženy ostatky pravicového extremisty a antisemity, popírače holocaustu Henryho Hafenmayera.

Jan Urbach: Německo - Ostudná neonacistická provokace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Pohřbu 48letého Hafenmayera se zúčastnilo mnoho pravicových extremistů, včetně neonacisty Horsta Mahlera, který strávil mnoho let ve vězení za podněcování rasové  nenávisti. Mezi truchlícími byli také: neonacistický aktivista a dlouholetý spolupracovník extrémně pravicové strany NPD Thomas Wulff, pravicový blogger Nikolai Nehrling - pseudonym „Der Volkslehrer“ (Učitel lidu) a několikrát odsouzený Dennis Ingo Schulz, takzvaný „Reichsbuerger “(Říšský občan), uvádí portál „Rbb24“.  Během pohřbu byl náhrobek Maxe Friedlaendera potažen černou látkou a před ním byla fotografie popírače holocaustu Hafenmayera.

Jak k tomuto nepochopitelnému incidentu došlo? „Již několik let je možné uzavírat sponzorské smlouvy na historické hroby na hřbitově.  Sponzoři pak nesou náklady na údržbu a péči o historické náhrobky. Na oplátku sponzor získá právo být pohřben na místě, které si sám vybere, “ píše  „Rbb24“.

"To je skandál a ostuda, zjevná a nestydatá provokace neonacistů,“  komentuje událost deník „Bild” a upozorňuje, že policie dokonce toto nelidské shromáždění chránila.

V úterý podal berlínský komisař   antisemitismus Samuel Salzborn trestní oznámení. Obvinění se týkají narušení klidu zesnulých, urážky jejich paměti a podněcování k nenávisti.   „Úmysl je zde zřejmý, pravicoví extremisté záměrně vybrali židovský hrob, aby narušili klid  zesnulých tím, že tam pohřbí popírače holocaustu,“ řekl Salzborn. Podle jeho názoru  celá záležitost musí být vyšetřena v rámci trestního stíhání.

Incident zkritizovala i braniborská vláda. „Přidělení tohoto hrobu popírači holocaustu je fatální chyba a postrádá jakoukoli intuici,“ řekl ministr vnitra Michael Stuebgen.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.