Jan Urbach: Odejde Sigmar Gabriel z čela SPD?

09.05.2016 13:01

Vydavatel týdeníku „Focus“ Helmut Markwort řekl ve vysílání rozhlasové stanice „Bayerischer Runkfunk“, že dosavadní předseda SPD Sigmar Gabriel chce odstoupit ze své funkce. Němečtí sociální demokraté jsou ve vážné krizi. Poslední průzkumy jim dávají 20 procent podpory, to jsou nejhorší výsledky v poválečné éře.

Jan Urbach: Odejde Sigmar Gabriel z čela SPD?
Foto: deutschland.de
Popisek: Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

Markwort tvrdí, že rozhodnuto bylo již o nástupci nynějšího předsedy. Měl by se jím stát starosta Hamburku. Olaf Scholz. Kandidátem na SPD na německého kancléře ve volbách příští rok by se podle jeho informací slov měl stát nynější předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Gabriel byl do čela SPD zvolen v loňském roce 74 procenty hlasů, přičemž při svém nástupu do funkce ml podporu 94 procent sjezdových delegátů.

V pondělí má po několika dnech pracovní neschopnosti vystoupit na konferenci o sociální spravedlnosti. Informace Markworta odmítlo několik členů vedení sociálních demokratů komentovat, prý se jedná o drby. Např. místopředseda Ralf Stegner prohlásil, že Markwort zřejmé byl příliš dlouho na sluníčku bez pokrývky hlavy. Distancval se také hamburský starosta Scholz. Vydavatel Focuse se ovšem odvolává na důvěryhodné a delší spoluprací prověřené zdroje.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…