Jan Urbach: Orbán jede za Putinem. Jednat budou o dlouhodobých dodávkách plynu

20.01.2022 20:04 | Komentář

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zveřejnil informaci, že premiér Viktor Orbán plánuje odjet 1. února do Moskvy. Má tam mluvit o investici do maďarské jaderné elektrárny v Paksi. „Rosatom již připravuje půdu pro velkolepou stavbu. Chceme, aby tento projekt vstoupil do realizační fáze již v první polovině letošního roku,“ uvedl Szijjártó.

Jan Urbach: Orbán jede za Putinem. Jednat budou o dlouhodobých dodávkách plynu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Šéf maďarské diplomacie se vyjádřil i ke smlouvě o dodávkách plynu, kterou Maďarsko uzavřelo s Gazpromem. „Říkám svým kolegům, kteří nás kritizují za dlouholetou spolupráci s Ruskem – domy a byty nelze zahřívat politickými prohlášeními. Jediný způsob, jak je vytápět, je zemním plynem,“ řekl Szijjártó.  V souvislosti se současným zdražováním plynu maďarský potom  uvedl - "Věřím, že klíčem k řešení plynové krize v Evropě bude plnění zásobníků plynu a uzavírání dlouhodobých smluv s dodavateli." V této souvislosti pochválil Rusy jako dodavatele plynu.

„Pokud se bavíme o energetice, musím říct, že jsme se spoluprací s Ruskem velmi spokojeni,“ řekl Szijjártó a dodal: „Podle mých zkušeností, ať jsme se s Ruskem dohodli na čemkoli, vše je provedeno včas, jak bylo dohodnuto. Velmi si toho vážíme."

Prozradil také, že Maďarsko by chtělo prodloužit smlouvu, kterou loni podepsalo s Gazpromem.  „S ohledem na energetickou krizi bychom nyní rádi zvýšili množství. Rádi bychom navýšili množství [plynu] na základě dlouhodobé smlouvy, “ informoval  Szijjártó.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …