Jan Urbach: Orbán se inspiruje ve Spojených státech

20.04.2017 15:31

Navzdory protestům dnes maďarští poslanci začínají projednávat návrh vlády Viktora Orbána , který v případě přijetí bude znamenat pro tzv. neziskové organizace financované ze zahraničí povinnost tento fakt zveřejňovat.

Jan Urbach: Orbán se inspiruje ve Spojených státech
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Organizací získávajících ze zahraničí prostředky v hodnotě vyšší než 23 tisíc eur, to je aktuálně asi 620 tisíc korun, se budou muset registrovat jako „organizace podporovaná ze zahraničí“. Strana Fidesz, z níž iniciativy k zákonu vzešla soudí, že transparentnost financování občanských organizací ze zahraničí je nevyhnutelná. Kritika se vztahuje zejména na organizace financované finančním spekulantem Georgem Sorosem, které útočí na ve volbách zvolenou vládu se snahou ji destabilizovat. Organizace z „říše Sorose“ prý působí proti ochraně maďarských hranic a chtějí vynuti volný vstup migrantů do země. Ke kritice údajné nedemokratičnosti registrace ze zahraničí placených organizací je třeba uvést, že velmi podobný systém uplatňují i Spojené státy. Ví to ti demonstranti, kteří v ulicích vykřikují hesla jako "Policejní stát!", "Špinavý Fidesz!", "Vlastizrádci!", "Orbáne, táhni!"?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…