Jan Urbach: Podle Spiegelu Trump má za nic spojenecké smlouvy a NATO

05.01.2019 12:39

Na Ameriku Donalda Trumpa není možné spoléhat. Jeden telefonický rozhovor s Vladimirem Putinem ho může přivést ke stažení americké armády z Polska. Evropa se musí sama postarat o svou bezpečnost. – píše autorka hlavního komentáře v posledním vydání týdeníku „Der Spiegel“ Christiane Hoffmann.

Jan Urbach: Podle Spiegelu Trump má za nic spojenecké smlouvy a NATO
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Stažení armády ze Sýrie a oznámení velké redukce počtu amerických vojáků v Afghánistánu by prý mělo přesvědčit všechny, kteří ještě měli iluze, že USA přestaly být solidním partnerem. „Nejsou žádné záruky, že chimérický prezident nepřijme náhlé rozhodnutí a odchodu svých vojáků z Polska. Může se tak stát po telefonickém rozhovoru s Vladimirem Putinem, který ho ujistí, že se Polsko nemusí obávat o – tak jako po rozhovoru s tureckým prezidentem Trump vydal rozkaz o stažení armády ze Sýrie,“ píše Hoffmannová. Je názoru, že Trump mnohokrát dal na vědomí, že má za nic spojenecké svazky a dohody, a to včetně NATO. Záruky bezpečnosti NATO prý už nezaslouží tento název a jsou podle komentáře jen "nejasnou nadějí"

Spiegel kritizuje německou vládu, že v této nebezpečné situaci uniká diskusi o budoucí bezpečnosti Německa. „Je nejvyšší čas pojmenovat hrozby, které vznikají rozpadem spojenectví a struktur, které nám dosud zajišťovaly bezpečnost. „ – píše Hoffmannová. Dvoustranné dohody mezi USA a Ruskem, jako je například dohoda o likvidaci raket středního doletu, přestaly fungovat, protože žádná ze stran se jimi nechce řídit. V multipolárním světě i tak bilaterální smlouvy ztrácejí na významu,“ čteme v týdeníku.

„Bezpečnost Německa a Evropy se dramaticky zhoršila a my tomu přihlížíme se zarážející bezstarostností,“ hodnotí komentátorka. Podle jejího soudu němečtí politici musí co nejrychleji přistoupit k diskusi p bezpečnosti po stažení Američanů, ujasnit si, kolik finančních prostředků chtějí na obranu vydat a jakého dílu suverenity se vzdát v souvislosti s vytvářením systému obrany, který prý může být pouze celoevropský.

Abychom předešli chaosu a neštěstí, musíme konečně uznat, že staré pořádky nelze vrátit a všechny pokusy na jejich rekonstrukci jsou odsouzeny k neúspěchu, vyvozuje svůj závěr v komentáři na stránkách Spieglu Christiane Hoffmann.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …