Jan Urbach: Pratasevič byl propuštěn z vazební věznice

27.06.2021 20:17

Běloruský protivládní aktivista Raman Pratasevič a jeho partnerka Sofie Sapegaová byli podle zprávy BBC převezeni z vazební věznice do domácího vězení. Tuto novou situaci potvrzují i příbuzní. Zpráva se objevila rovněž na opozičním kanálu NEXTA na Telegramu.

Jan Urbach: Pratasevič byl propuštěn z vazební věznice
Foto: Archiv
Popisek: vlajka Běloruska

Rodiče Sapegaové informovali, že jejich dcera se v současnosti nachází sama v pronajatém bytě v Minsku. Potvrdilo to i ruské velvyslanectví v Bělorusku. Pratasevič je v jiném bytě, údajně pod dohledem příslušníků KGB.

„Jsme v šoku,“ řekl otčím Sofie. Podobně se v rozhovoru pro BBC vyjádřil otec Prataseviče. Podle jeho slov je těžké současnou situaci komentovat a soudit, jaký je záměr vlády v Minsku. „Je možné, že byl vtažen do nějaké politické hry,“ hovořil o synovi.

Podle jeho informací je syn stále obviněn. „Právník nic neříká, vláda nic neříká,“ uvádí. Nevíme, co bude dál, říká. Současná situace však je zlepšením podmínek pro Ramana, konstatoval. Také rodiče Sapegaové nemají informaci o zastavení stíhání dcery, která je viněna ze zveřejňování fotografií a osobních údajů příslušníků běloruských bezpečnostních složek.

Případ Ramana Prataseviče vzbuzuje řadu otazníků. Zdá se, že po svém zadržení začal s běloruskými orgány z nejasných důvodů spolupracovat, na což ukazuje jednak jeho dlouhý rozhovor pro vládní televizi, ale také účast na tiskové konferenci.

Jako jednou z příčin spolupráce je uváděna možnost vydání Ramana Prataseviče do Luhanské lidové republiky, když je známé, že v minulosti se dobrovolně na straně neonacistického batalionu Azov zapojil do občanské války na východě Ukrajiny. Objevily se ovšem i divoké teorie, že Pratasevič je již delší dobu spolupracovníkem běloruského KGB.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…