Jan Urbach: Přijde otřes na polské politické scéně?

25.07.2020 21:17

Kartami na polské politické scéně může zamíchat nové politické hnutí Polsko 2050, které založil nezávislý kandidát v červnových prezidentských volbách Szymon Hołownia. V prvním kole voleb skončil na třetím místě. Jeho nová formace ubírá hlasy všem stranám, nejvýrazněji ale tzv. Občanské koalici a Levici, která se blíží volebnímu prahu.

Jan Urbach: Přijde otřes na polské politické scéně?
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Na čele průzkumu společnosti Social Changes je beze změn Právo a spravedlnost, volilo by ho 39 procent voličů, bez účasti hnutí Hołowni 42 procent. Na druhé místo vyskočilo Polsko 2050 ziskem 23 procent rozhodnutých voličů. Až na třetím místě se v průzkumu umístila Občanská koalice (s hlavní silou Občanskou platformou). Nové hnutí jí ubírá 9 procentních bodů, získala by pouze 19 procent. Národně orientované uskupení Konfederace má podporu 9 procent, Levice je na 6 procentech (bez Holowni 10 procent). Pouze na 3 procentech, a tedy mimo parlament, je Polská lidová strana.

Průzkum proběhl ve dnech 17 – 20. července na reprezentativním vzorku (s ohledem na věk, pohlaví a velikost města) 1076 Poláků. Je třeba dodat, že průzkum se konal již po porážce Rafała Trzaskowského, kandidáta Občanské koalice, ve druhém kole prezidentské volby, ale ještě před zatčením bývalého ministra ve vládě Donalda Tuska Sławomira Nowaka (Občanská platforma), který byl tři roky ředitelem ukrajinské státní Silniční agentury. Ukrajinská protikorupční policie a prokuratura ho viní z korupce, praní špinavých peněz a vytvoření zločinecké organizace. V současné době je Nowak ve vazbě v Polsku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…