Jan Urbach: Saakašvili fyzicky napadal vězeňský zdravotnický personál

11.11.2021 18:44 | Komentář

Bývalý autoritářský prezident Gruzie Michail Saakašvili, který byl v pondělí převezen do vězeňské nemocnice v Tbilisi, odmítá podle gruzínských sdělovacích prostředků léčbu. Podle jeho vyjádření byl převezen do nemocnice podvodně a s použitím síly.

Jan Urbach: Saakašvili fyzicky napadal vězeňský zdravotnický personál
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

V dopise zveřejněném jeho právníkem Saakašvili říká, že  vyslovil souhlas pouze se sekáním s jeho osobním lékařem. Tvrdí, že jeho převoz do nemocnice se uskutečnil na pokyn V. Putina a cílem je jeho fyzická likvidace.

Představitel gruzínského ochránce lidských práv informoval, že ex-prezident odmítá léčení a nadále drží hladovku. Je umístěn na samostatném pokoji vzdáleném od ostatních vězňů. Podle jeho zpráv musel být Saakašvili z automobilu a přenesen na nemocniční lůžko s použitím síly.

Ministr spravedlnosti  Rati Bregadze novinářům řekl, že Saakašvili „fyzicky a slovně“ napadal nemocniční personál. Ubezpečil, že rezort zdravotnictví chce, aby zdraví odsouzeného bývalého prezidenta bylo v dobrém stavu.

Saakašvili se do Gruzie vrátil ilegálně 1. října se snahou mobilizovat své příznivce. Během několika hodin byl však zadržen a předán do vězení.  Podle některých zpráv jeho lidé plánovali státní převrat, přičemž bylo uvažováno i s vraždami vlastních lidí z opozice. Připomeňme, že Saakašvili má v současné době ukrajinské občanství, jeho přijetím přišel o gruzínské.

Představitelé vlády i prezidentka země oznámili, že Saakašvili si bude muset v Gruzii vykonat celý trest, který mu byl uložen soudem zejména za zneužívání pravomocí proti politické opozici.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.