Jan Urbach: Saakašviliho čeká v Gruzii zatčení

27.09.2016 12:29

Bývalý tyranský president Gruzie Michail Saakašvili prohlásil, že ihned po parlamentních volbách přijede do Gruzie. Podle dnešního vyjádření ministerstva vnitra však v případě překročení hranice bude ihned zatčen.

Jan Urbach: Saakašviliho čeká v Gruzii zatčení
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Saakašvili řekl, že bezprostředně po ohlášení exit poll v televizi Rustavi 2 po parlamentních volbách 8. října přijede do Gruzie. Podle svých slov několik dnů před volbami otevře v Turecku poblíž hranice s Gruzií svůj štáb. Saakašvili je v současnosti šéfem administrace oděské oblasti na Ukrajině. Gruzínské občanství mu bylo odebráno poté, co přijal občanství Ukrajiny. Gruzie totiž neumožňuje dvojí občanství. Podle ministra vnitra Giorgi Mgebriszviliho bude Saakašvili zatčen na základě vydaného zayače a policie bude jednat v souladu s platným právem.

Gruzínské orgány se v minulosti brátily na Ukrajinu se žádostí o vydání bývalého prezidenta, byly však odmítnuty. Saakašviliho žena Sandra Roelofs kandiduje do gruzínského parlamentu na druhém mistě za stranu Národní hnutí a na shromážděních hovoří o návratu svůho muže do země. Za poznámku stojí, že v minulosti se objevily v tisku informace, že její otec je původem z Československa a emigroval z obav z antisemitismu. Podle gruzínských analytiků se do parlamentu dostanou dvě strany – dnes vládnoucí Gruzínský sen a “Saakašviliho” Národní hnutí. Bývalý president tvrdí, že řada jeho stíhání je vedena politickou pomstou. Úřady ex-prezidenta viní ze zneužívání moci v ekonomické I politické oblasti. Stále je potom ve hře diskutovaná účast Michaila Saakašviliho na smrti populárního předsedy vlády Zuraba Žvaniji v roce 2005. Mnozí by také Saakašviliho rádi viděli před soudem za rozpoutání války proti Jižní Osetii.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.