Jan Urbach: Scholz proti rychlému přijetí Ukrajiny do unie

13.03.2022 10:02 | Komentář

Německý kancléř Olaf Scholz se před začátkem summitu EU ve Francii vyslovil proti rychlému vstupu Ukrajiny do EU. Zároveň prosazoval eurofederalizaci s tím, že Unie by se měla vyvíjet směrem k „většinovému rozhodování“.

Jan Urbach: Scholz proti rychlému přijetí Ukrajiny do unie
Foto: wikipedia
Popisek: Olaf Scholz

Ve čtvrtek ve Francii začal neformální summit Evropské unie, na kterém lídři členských zemí jednají o situaci na Ukrajině, vojenské a energetické bezpečnosti a ekonomických otázkách. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Jednání se týkají i otázky členství Ukrajiny v EU. Scholz ještě před začátkem summitu vyjádřil pochybnosti, zda je Evropská unie připravena na rozšíření o další země včetně Ukrajiny. Odmítl možnost tzv zrychlenou cestu pro tuto zemi.

"Je velmi důležité, abychom pokračovali v tom, k čemu jsme se zavázali v minulosti," řekl Scholz. Odkázal tak na asociační dohodu uzavřenou mezi Ukrajinou a EU v roce 2017, která má prohloubit politické a ekonomické vazby. „Toto je kurz, který bychom měli následovat,“ uvedl.

Německý kancléř podle médií také jasně naznačil, že v otázkách zahraniční, hospodářské či finanční politiky je již nyní mezi 27 členskými státy obtížné přijímat jednomyslná rozhodnutí. Zdůraznil, že EU by se měla nadále vyvíjet směrem k „většinovému rozhodování“.

Před summitem EU také nizozemský premiér Mark Rutte prohlásil, že nic jako zrychlený proces vstupu Ukrajiny do EU neexistuje. Francouzský prezident Emmanuel Macron se zase domnívá, že je nemožné vést přístupové rozhovory se zemí ve válce.

Agentura Bloomberg v pondělí s odkazem na diplomatické zdroje napsala, že některé země EU jsou skeptické k myšlence udělit Ukrajině status kandidáta na vstup do EU tento týden. Tyto země, včetně Německa a Nizozemska, podle těchto zpráv chtějí, aby se Evropská komise nejprve vyjádřila k míře připravenosti Ukrajiny na členství v EU.

V úterý 1. března 2022 přijal Evropský parlament usnesení s názvem „Ruská agrese proti Ukrajině“ . Doporučuje udělit Ukrajině status kandidátské země do Evropské unie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…