Jan Urbach: Skotská premiérka rezignuje

18.02.2023 20:17 | Komentář

Skotská premiérka Nicoli Sturgeon včera po osmi letech ve funkci nečekaně na tiskové konferenci oznámila svoji rezignaci. Novinářům mimo jiné řekla, že má bol z brutálního charakteru politiky. Tlak na její osobu, kterému byla vystavena v poslední době, prý však na její rozhodnutí o rezignaci vliv neměl.

Jan Urbach: Skotská premiérka rezignuje
Foto: Pixabay
Popisek: Skotský parlament

Zmiňovaný tlak na osobu premiérky je spojován s jejími pohledy na otázku pohlaví. Je totiž stoupenkyní jeho změny prakticky jen na žádost. V poslední době však taková zákonná úprava vyvolala poslední kontroverze, kdy úředně uznaná žena Isla Bryson – čili za znásilnění dvou žen odsouzený Adam Graham – byl umístěn do ženského vězení na základě formálně schválené změny pohlaví.

Jistou kritiku vyvolává také soustavná snaha premiérky Sturgeon o odštěpení Skotska od Velké Británie. V posledním referendu v roce 2014 se přitom pro nezávislost vyslovilo při účasti více než 84 procent oprávněných Skotů jen 45 procent oproti 55,3 procentům podporujícím zachování současného stavu. Premiérka se snažila pro vyhlášení dalšího referenda využít odchodu Británie z Evropské unie.

Šéfka Skotské národní strany vyjádřila jistotu, že nadále povede stranu k dalším úspěchům, ale současně nadešel po čas k uvolnění premiérského křesla. „Je to správná chvíle pro mne osobně, pro stranu i moji zem,” řekla Nicoli Sturgeon podle britského listu „The Independent”.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.