Jan Urbach: Skotsko členství v Evropské unii dědit nebude

16.03.2017 16:20

Britský ministr David Mundell řekl, že referendum o skotské nezávislosti nemůže proběhnout v termínu „určeném“ skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou, to je v období od podzimu 2018 do jara 2019.

Jan Urbach: Skotsko členství v Evropské unii dědit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Bylo by nemožné, aby si lidé v čase navrhovaném premiérkou Sturgeonovou udělali racionálně vlastní názor, aby bylo možné uspořádat poctivé a definitivní referendum,“ řekl ministr listu "Scotland's Herald". D. Mundel také zkazil skotský optimismus vyjádřením, že je nemožné, aby Skotsko zůstalo v Evropské unii po Brexitu či zdědilo členství po Velké Británii.

Úvaha, že referendem o nezávislosti by bylo možné zabránit odchodu Skotska z unie je absurdní, hodnotí situaci ministr Mundel. Podle vlády Velké Británie by druhé referendum o nezávislosti Skotska rozdělilo společnost a poškodilo by hospodářskou stabilitu země. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění se podpora skotské nezávislosti pohybuje na úrovni 48-50 procent.

Během prvního referenda v roce 2014 se 55 procent. Voličů vyslovilo pro setrvání ve Velké Británii a 45 procent. vybralo nezávislost. Návrh na referendum v souladu se „Scotland Act“ musí přijmout skotský parlament, kde ovšem mají Skotská národní strana a skotští Zelení, stoupenci takového kroku, většinu. Následně je vyžadován souhlas britského parlamentu, který má ale právo veta.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.