Jan Urbach: Slovenský prezident Kiska krátil daně

14.09.2017 20:07

Náklady na volební kampaň později zvoleného do funkce prezidenta Andreje Kisky si údajně započítávala do nákladů jím spoluvlastněná firma KTAG, které to v její prospěch ovlivnilo daňovou povinnost.

Jan Urbach: Slovenský prezident Kiska krátil daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident SR Andrej Kiska

Daňové orgány tento postup odhalily a firma následně uhradila nedoplatek a vyhnula se tak pokutě. Kiska tvrdí, že KTAG v takovém způsobu neviděla problém a rozpory mezi podnikateli a daňovými orgány jsou běžné. Prezident takékritizuje zveřejnění těchto informací, které v pondělí obdržel slovenský tisk, Je prý absolutně běžné, že daňový úřad nesouhlasí s položkami, které kontrolovaná společnost uvádí v nákladech, tvrdil Kiska na včerejší tiskové konferenci. Jak ale uvedl Gabriel Šípoš ze slovenské pobočky Transparency International, jistě není běžné, aby nějaká firma financovala prezidentskou kampaň. Slovenský prezident se dnes zajímá, jak takové údaje unikají na veřejnost, když vše bylo prý vyjasněné. Šipoš se ovšem ptá, proč se naopak informace dostaly na veřejnost až nyní a prezident se veřejnosti neomluvil. Podle Transparency International je v těchto souvislostech otázkou, zda se daňová správa zabývá podnikáním všech vrcholných politiků a dodává, že zveřejnění Kisku kompromitujících materiálů je náhodné. Připomeňme, že k podnikání Andreje Kisky se objevovaly připomínky již v době volební kampaně a mimo jiné se uvádělo, že základem jeho majetku byla v minulosti provozovaná lichva.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…