Jan Urbach: Souhlas s vydáním Assange do USA. Hrozí mu 175 let vězení

17.06.2022 19:33 | Komentář

Britská ministryně vnitra Priti Patelová schválila vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange do USA. Nyní má 14 dní na odvolání proti rozhodnutí, uvedlo britské ministerstvo vnitra, uvádí zpráva WikiLeaks.

Jan Urbach: Souhlas s vydáním Assange do USA. Hrozí mu 175 let vězení
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Assange Julian

Julian Assange je hledaný v USA kvůli dokumentům publikovaným WikiLeaks v letech 2010 a 2011. Soud rozhodl, že vydání nebude „v rozporu s jeho lidskými právy“ a že v USA s ním bude „zacházeno odpovídajícím způsobem“.

V roce 2006 začal Australan pracovat na WikiLeaks, webové stránce věnované shromažďování a mezinárodnímu sdílení důvěrných informací. Stránky byly oficiálně spuštěny o rok později. V roce 2010 web zveřejněnil přes 250 tisíc amerických diplomatických depeší, které se týkaly mimo jiné války v Afghánistánu a Iráku a věznice na Guantánamu. Po těchto únicích zahájily americké úřady vyšetřování WikiLeaks.

Američané obviňují Assange z nezákonného získávání a vyzrazení tajných dokumentů. Obžaloba požaduje vydání Australana v souvislosti s 18 obviněními proti němu. Americká obžaloba prý zjistila, že Assange ohrozil mnoho životů. V USA mu hrozí až 175 let vězení. Assangeovi příznivci se domnívají, že zveřejněním utajovaných dokumentů odhalil zločiny spáchané americkými vojáky v Iráku a Afghánistánu, jednal tedy jako investigativní novinář a jeho vydání by bylo nebezpečným precedentem omezujícím svobodu slova v USA.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.