Jan Urbach: Švédská diskuse o odchodu z Unie

12.03.2016 16:00

Jimmie Akesson, předseda strany Švédští demokraté, jež ve volbách v roce 2014 získala 12,9 procenta hlasů a 49 z 349 parlamentních křesel, ve švédské televizi vyslovil podporu Brexitu a nastolil otázku švédského referenda o vystoupení z Evropské unie.

Jan Urbach: Švédská diskuse o odchodu z Unie
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

V průběhu pořadu Agenda vyjádřil naději, že Švédové budou mít možnost zorganizovat takové referendum a dodal, že „nevidí nic špatného na opuštění unie, neboť tato organizace „vzala příliš mnoho moci národním vládám“. Švédští demokraté jsou ale v názoru na odchod z unie prakticky osamoceni. Například šéf liberálů Jan Björklund naopak EU označil za „v historii nejvíce úspěšný příklad mezinárodní spolupráce“. Současná ministryně zahraničních věcí Margot Wallströmová označila případný Brexit za „vážnou ránu celé unii“. Bývalý premiér Fredrik Reinfeldt potom varuje, že odchod Velké Británie z unie oslabí švédskou pozici, protože dosud obě dvě země měly společný pohled na další směřování bruselské pospolitosti.

Švédští demokraté jsou na parlamentní scéně fakticky izolováni, což jim ale dává postavení „jediné opoziční síly“ a přináší politické body. Švédští demokraté se domnívají, že přistěhovalectví, islamizace, supranacionalismus (např. Evropská unie), kulturní imperialismus (zejména z USA) a globalizace masivně ohrožují švédskou kulturu. Strana se distancuje od všech forem totalitarismu a rasismu. Nepochybnou zajímavostí, ve srovnání s jinými evropskými pravicovými a nacionalistickými stranami, je její proizraelská politika. Je pak poněkud zmatené, když na fotografie Akessona je domalovávána Davidova hvězda jedněmi kritiky, jinými potom svastika. V roce 2015 zaznamenali Švédští demokraté podle průzkumů masivní růst podpory a v současné chvíli jsou nejsilnější stranou se zhruba 27 procenty.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla