Jan Urbach: Tvrdě proti Polsku a Maďarsku

11.08.2021 9:26 | Komentář

Podle vůdkyně švédské Liberální lidové strany Nyamko Sabuni by Evropská unie měla vůči Polsku a Maďarsku zaujmout „tvrdou linii“ v záležitostech souvisejících s požadavky LGBT, „i kdyby to mělo znamenat, že autoritářské státy opustí Unii“.

Jan Urbach: Tvrdě proti Polsku a Maďarsku
Foto: pixabay.com
Popisek: LGBT vlajka

Sabuni v článku publikovaném 4. srpna v novinách Expressen uvedla, že EU by měla přijmout „tvrdou linii“ proti Polsku a Maďarsku. "Evropská spolupráce je založena na řadě liberálních hodnot." Patří sem svoboda pohybu, lidská práva a právní stát, píše. „Pokud nemůžete s těmito hodnotami souhlasit, pak nemáte s Evropou nic společného,“ dodala vůdkyně švédských liberálů na adresu Poláků a Maďarů.

Podle jejího názoru by Evropská unie měla uspořádat zvláštní summit, který by se těmito dvěma zeměmi zabýval. „EU musí tvrdě bojovat a zastávat se evropských hodnot - i když by to znamenalo, že autoritářské státy mohou unii opustit.“

"K obraně lidských práv v Unii potřebujeme rychlý a účinný mechanismus," říká liberálka. Pokud Maďarsko a Polsko budou nadále narušovat nezávislost sdělovacích prostředků nebo se pokusí zrušit práva menšin, umožní to rychlou a rozhodnou akci. „Liberálové tedy navrhují rychlou cestu kontroly nad Maďarskem,“ dodala.

Podle jejího názoru by EU měla blokovat prostředky z Fondu obnovy EU pro Maďarsko. Důvodem by byl zákon, který omezuje propagaci homosexuality.

Nyamko Sabuni , 52 let, se narodila v Burundi. V roce 1981 získala její rodina politický azyl ve Švédsku. Byla vdaná, z manželství má dvojčata. V roce 2006 se stala ministryní pro integraci a rovnost pohlaví, rezignovala v roce 2013.Od roku 2019 je v čele Liberální lidové strany.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…