Jan Urbach: Úřady v belgickém Vlámsku zakázaly nehumánní rituální porážky

09.01.2019 14:57

Úřady v belgickém Vlámsku, jednom ze tří regionů Belgie, zakázaly rituální zabíjení zvířat. Zákaz navzdory odporu židovské a muslimské komunity začal platit od 1. ledna t.r. Někteří tvrdí, že zákaz je projevem antisemitismu a islamofobie.

Jan Urbach: Úřady v belgickém Vlámsku zakázaly nehumánní rituální porážky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pasoucí se krávy

Zvířata budou muset nyní být před usmrcením elektricky omráčena. Podle řady lidí je zabíjení metodou košer a halál nehumánní. Zvíře je podříznuto bez předchozího omráčení a trpící zvíře umírá několik minut.

Podobný zákon jako ve Vlámsku začne platit od září také v jihobelgickém regionu Valonsko. Antverpský rabín Yaakov David Schmahl prohlásil, že zákaz košer porážek jednoznačně to vyvolává vzpomínky na přijetí podobného zákazu v roce 1933 v Německu, který byl součástí přísného zákona na ochranu zvířat.

V některých státech vlády jednaly o zákazu rituálních porážek, nakonec po protestech židovské a muslimské komunity i zahraničních vlivů. Zákaz odmítla i česká vláda Bohuslava Sobotky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla