Jan Urbach: V Austrálii bude násilně svážet do karanténního tábora armáda

27.11.2021 11:17

Ministr australského Severního teritoria Michael Gunner řekl, že použije armádu k násilné přepravě všech lidí testovaných na COVID a jejich příbuzných do „karanténních táborů“ nákladními auty. Kromě toho bylo vypsáno výběrové řízení na další „karanténní tábory“ pro Aboridžince, kteří se karanténě nemohou podrobit doma. Píše o tom portál "abc.net.au".

Jan Urbach: V Austrálii bude násilně svážet do karanténního tábora armáda
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Nejméně 38 lidí, kteří se v posledním období dostali do blízkého kontaktu s lidmi trpícími COVID, musí být podle Gunnera v karanténě v tzv. karanténním táboře Howard Springs, který byl dříve důlním táborem. Byl však přeměněn na místo pro izolaci potenciálních pacientů s COVID-19.

Jak Gunner v pondělí uvedl, obyvatelé Binjari a Rockhole mohou opustit své domovy pouze v případě, že potřebují ošetření, v případě nouze nebo jak to vyžaduje zákon. Ministr Severního teritoria řekl: "je velmi pravděpodobné, že do Howard Springs bude přestěhováno více obyvatel, buď po zjištění přítomnosti koronaviru, nebo po kontaktu s nakaženou osobou."

Gunner uvedl, že předsedu vlády Australského společenství kontaktoval den předtím a je vděčný za podporu australské armády, která nákladními auty pomáhá přepravovat nakažené lidi nebo po kontaktu s nakaženou osobou do míst zadržování.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

V Severním teritoriu jsou dva karanténní tábory: Centrum pro národní odolnost v Howard Springs v Darwinu a karanténní zařízení Alice Springs v Alice Springs.

Začátkem tohoto týdne navíc australské ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo výběrové řízení na správu zařízení v regionálních centrech, jako jsou Port Augusta, Port Lincoln, Renmark a Mount Gambier v případě propuknutí nákazy. Zařízení má být určeno pro karanténu lidí, kteří by jinak nemohli být v domácí karanténě kvůli svým životním podmínkám, uvádí poptávkový dokument. Výběrové řízení počítalo pouze s dodavateli, kteří mohli převzít kontrolu a připravit zařízení 24-48 hodin předem.

Začátkem tohoto týdne vyjádřili zdravotníci vážné znepokojení nad nízkou proočkovaností v některých domorodých komunitách v Austrálii. V Port Lincolnu bylo plně očkováno pouze 34 procent Aboridžinců. Mluvčí ministerstva zdravotnictví v prohlášení potvrdila, že ministerstvo hledá regionální karanténní zařízení, která by umožnila rychlou reakci na epidemii COVID-19.

"Naprostá většina lidí nakažených COVID bude v případě potřeby ošetřena doma prostřednictvím virtuální péče, přičemž karanténní péči vyžadují pouze citlivější případy - asi 10 procent případů," uvedla mluvčí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…