Jan Urbach: V Turecku je ve vězení dvaatřicet tisíc „pučistů“

29.09.2016 9:07

Po neúspěšném červencovém pokusu o převrat v Turecku bylo celkem zadrženo více než 70 tisíc lidí. Podle ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga je ve vyšetřovací vazbě 32 tisíc podezřelých. Uvedl to ve vysílání turecké televize NTV.

Jan Urbach: V Turecku je ve vězení dvaatřicet tisíc „pučistů“
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Podle ministra není vyloučeno další zatýkání, ale také propuštění některých nyní vězněných. Někteří ale budou muset podepsat písemnou záruku, že do ukončení případu neopustí Turecko. V souvislosti s vysokým počtem případů začal turecký režim v Ankaře dokonce stavět novou soudní budovu.

Tisíce lidí bylo také po 15. červenci postiženo existenčně. Ze státní správy, armády, policie, rezortu spravedlnosti, školství a sdělovacích prostředků bylo propuštěno více než 50 tisíc podezřelých ze spojení s hnutím Fethullaha Gülena. Ten býval spojencem nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, později se stal jeho kritikem. Ačkoli od roku 1998 žije v Pensylvánii v USA, jehu hnutí má v Turecku silný vliv v různých oblastech politického, společenského i hospodářského života. Anakara ho viní, že tak v Turecku vybudoval strukturu kopírující struktury státu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla