Jan Urbach: Ve Vídni o Sýrii

25.10.2015 17:00

„Všichni chceme, aby byla krize urovnána cestou obnovení Sýrie jako suverénního státu,“ prohlásil ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v souvislosti s vídeňskou schůzkou s rezortními partnery z USA, Turecka a Saudské Arábie. Americký ministr John Kerry nazval schůzku konstruktivní.

Jan Urbach: Ve Vídni o Sýrii
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Nicméně S. Lavrov zjevně považoval za nutné prohlásit: „Samozřejmě se objeví dohady (v médiích o výsledcích jednání). Dohady se objevily už před tím, než se schůzka uskutečnila. Slyšel jsem, že se už šíří fámy o tom, že se tu dohadujeme nebo budeme dohadovat o tom, že po určité době Asad odejde. Tak tomu není." Podle ruského ministra není zájem na tom, aby vznikl dojem, že naše země budou rozhodovat o všem v Sýrii za všechny ostatní. „Vyslovili jsme řadu konkrétních návrhů ke všem otázkám, o kterých jsme jednali s našimi kolegy z USA, Turecka a Saúdské Arábie, a doufám, že budou mít pokračování.

Dohodli jsme se, že budeme pokračovat v kontaktech a zdůraznili jsme, že je třeba zabezpečit, abychom souběžně se zahájením mezisyrského dialogu s účastí vládní delegace, spojené delegace opozice a vlastenecké opozice zabezpečovali vnější doprovod tohoto procesu", řekl Lavrov. „Potvrdili jsme náš postoj. Nanejvýš jasně ho vysvětlil i prezident ve svých nedávných vystoupeních: když by se sázelo na změnu režimu a zvlášť bychom se přitom soustředili na jednu postavu vedoucího činitele, pak bychom měli situaci, kterou už dobře známe z Iráku a Libye, víme, jak to dopadlo a bohužel to vlastně ještě neskončilo, v těchto zemích pokračuje hluboká krize. Náš postoj se proto dá vyjádřit velice prostě: o osudu Sýrie, o osudu syrského prezidenta a osudu jakýchkoli jiných osobností musí rozhodovat samotný syrský lid", dodal, jak uvádí agentura Sputnik, ruský ministr.

Rozdílnost názoru na budoucí vývoj v Sýrii potvrdil americký ministr zahraničí John Kerry, který podle agentury Bloomberg potvrdil neshody, pokud jde o politické předání moci v Sýrii. Jednání mají nadále pokračovat, je ale pravděpodobné rozšíření počtu účastníků. Zapojeni by měli být zástupci dalších stálých členů Rady bezpečnosti OSN a další státy regionu, např. také Egypt, Írán, Katar, SAE a Jordánsko.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…