Jan Urbach: Veterán SS pohřben v Ivano-Frankivsku v Aleji slávy

30.01.2020 20:10

V úterý se v ukrajinském Ivano-Frankivsku uskutečnil slavnostní pohřeb veterána ukrajinské divize SS Galizien Mychajlo Mulyka, který zemřel před několika dny.

Jan Urbach: Veterán SS pohřben v Ivano-Frankivsku v Aleji slávy
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Pohřbu se účastnil řeckokatolický arcibiskup Volodymyr Viytyshyn a další duchovní této církve, starosta Ivano-Frankivska zvolený za neobanderovskou stranu Svoboda Ruslan Marcinkiv a podle fotografií také syn válečného zločince, velitele Ukrajinské povstalecké armády Romana Šucheviče Jurij. Smuteční hosté byli ve velké míře oblečeni do uniforem nacistické formace SS a vidět byly banderovské červeno-černé vlajky. O pohřbu informoval portál na Twitteru Euard Dolinsky z Ukrajinského židovského výboru a také portál pravda.if.ua.

Podle dřívějšího vyjádření starosty byl Mulyka „velkou osobností města“. Na pohřbu zaznělo, že takoví lidé byli velmi potřební Ukrajině a jsou potřební i dnes. Bývalý příslušník SS, údajně mužný bojovník za Adolfa Hitlera a vítězství nacistického Německa, byl na místním hřbitově pochován v Aleji slávy.

Ukrajinský poslanec Maksym Buzanski z prezidentské strany Sluha národa na Facebooku kritizuje, že událost se odehrála v čase, ve kterém se vzpomíná 75. výročí osvobození německého koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau. „Ne, přátelé, takto to nemůže být. Buď vězňové koncentračních táborů, nebo zasloužilí esesáci, jedno z toho, společně nikdy. Přišel čas, kdy je třeba se rozhodnout,“ uvedl poslanec. Připomeňme, že v Ivano-Frankivsku od loňského roku stojí pomník Stepana Bandery, který je čestným občanem město.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.