Jan Urbach: Vzájemná závislost Gazpromu a Evropy

26.04.2017 21:03

Gazprom může nadále po roce 2019 dopravovat plyn přes Ukrajinu, ale v mnohem menším objemu, uvádí ruská agentura Sputnik z vyjádření společnosti Alexeje Millera. „Jsme připraveni na jednání. Můžeme však mluvit o mnohem menších objemech. Možná okolo 15 miliard kubíků za rok pro země sousedící s Ukrajinou," řekl Miller v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Jan Urbach: Vzájemná závislost Gazpromu a Evropy
Foto: pixabay.com
Popisek: Těžba zemního plynu - ilustrační foto

Vysvětlil, že snížení objemů tranzitu plynu je spojeno s tím, že stále větší podíl suroviny se těží na poloostrově Jamal. „Když se podíváme z vesmíru, je možné udělat přímou linku přes Pobaltí mezi novými centry těžby a německým Greifswaldem. Tato cesta je o dva tisíce kilometrů kratší než cesta přes Ukrajinu," řekl. Zároveň Gazprom očekává zvýšení svého podílu na evropském trhu. V roce 2017 společnost už o 10 % překonala svůj rekord dodávek do Evropy z předchozího roku. Zvýšení podílu Gazpromu bude zejména napomáhat snížení těžby v Severním moři. Navíc plyn bude nadále konkurovat LNG, protože je levnější, podotkl Miller. Miller okomentoval vzájemnou závislost evropských spotřebitelů a společnosti. „Naše závislost je vzájemná: když investujeme do vývoje nalezišť a do budování plynovodu, Gazprom doufá v budoucí poptávku a de facto závisí na evropském trhu stejně, jako je Evropa závislá na ruském plynu," řekl.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …