Jan Urbach: Zločinec Thaçi převezen do Haagu

08.11.2020 7:35

„Prezident“ samozvané Republiky Kosovo Hashim Thaçi byl včera transportován do vazby Mezinárodního tribunálu v Haagu.

Jan Urbach: Zločinec Thaçi převezen do Haagu
Foto: archiv
Popisek: Karel Schwarzenberg a Hashim Thaçi

Spolu s ním byli v Haagu umístěni ve vazbě tři velitelé teroristické tzv. Kosovské osvobozenecké armády: Rexhep Selimi - v současné době poslanec kosovského parlamentu, Kadri Veseli - předseda Demokratické strany Kosova, s níž je také spojen Thaci, a Yakup Krasniqi - jeden z nestorů kosovsko-albánské opozice.

Hashim Thaçi, který ve čtvrtek rezignoval na post „prezidenta“,  dorazil v pátek pozdě odpoledne na letiště v Prištině, odkud byl převezen do Haagu. V hlavním městě Nizozemska ho převzali vyšetřovatelé z komory zabývající se válečnými zločiny v Kosovu spáchanými během války v letech 1998-1999. Thaçi byl v té době jedním z velitelů Kosovské osvobozenecké armády a byl přímo zapojen do boje proti srbským milicím a srbské armádě, která bránila srbskou menšinu v Kosovu.  Podle prokurátorů z Haagu jsou obvinění vinni z téměř 100 vražd Srbů, Romů a politických oponentů.  Připomeňme, že již v roce 2010  měl Právní výbor Rady Evropy   k dispozici „četné konkrétní a vzájemně do sebe zapadající indicie“, že tzv. Kosovská osvobozenecká armáda   koncem 90. let internovala místní Srby a kosovské Albánce, mučila je a „nechala je zmizet“. Důkazy předložil ve své zprávě zvláštní zpravodaj Dick Marty. Podle zpráv se měl Thaçi podílet i na obchodu s lidskými orgány.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…